Francúzsky premiér: Navrhujem oslobodiť od dane ďalšie domácnosti

, ČTK Foto: SITA

Francúzska vláda chce oslobodiť ďalších 1,8 milióna domácností od dane z príjmu, čo by štátnu pokladnicu pripravilo asi o miliardu eur. Uviedol to francúzsky premiér Manuel Valls, ktorý sa teraz snaží získať späť podporu voličov. Premiér povedal, že výpadok v príjmoch štátneho rozpočtu by mal byť čiastočne kompenzovaný bojom proti daňovým únikom.

Cieľom opatrenia, ktoré by malo nadobudnúť účinnosť v tomto roku, je podľa premiéra podpora kúpnej sily spotrebiteľov. "Znamená to o miliardu eur menej na daniach a o miliardu eur vyššiu kúpnu silu Francúzov, predovšetkým tých najchudobnejších," povedal premiér v rozhlasovej stanici Europe 1. Jeho vyhlásenie prichádza krátko pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutoční 25. mája, poznamenáva agentúra Reuters.

Francúzsky prezident François Hollande už v januári sľúbil znížiť dane podnikom v objeme 30 miliárd eur. Začiatkom apríla vyhlásil, že ekonomika sa začína zotavovať, čo vláde po období úsporných opatrení umožní znížiť dane a zvýšiť kúpnu silu obyvateľstva.

Medzinárodný menový fond však vo štvrtok Francúzsko varoval, že by nemuselo dosiahnuť svoje rozpočtové ciele, pokiaľ nebude pokračovať v úsilí o rozpočtové úspory. Francúzska vláda chce v najbližších troch rokoch dosiahnuť úspory v objeme 50 miliárd eur, ktoré sú kľúčové pre plánované znižovanie rozpočtového deficitu.

Súvisiace články

Aktuálne správy