Čoho sa dnes najviac obávať? Doktor Skaza má zoznam nových globálnych rizík

, businessinsider Foto: SITA

Nouriel Roubini, vo finančných kruhoch známy ako "Dr Doom", na konferencii v Las Vegas predložil novinárom zoznam rastúcich a ustupujúcich rizík. Aby bol verný svojej prezývke, tých pozitív je samozrejme menej.

Začnime s dobrými správami. Tu sú riziká, ktoré sú na ústupe:

– Vyzerá to tak, že eurozóna sa chystá zostať spolu. Grexit sa neuskutoční a odriekania sú takmer pri konci.
– Spojené štáty sú z najhoršieho vonku, pokiaľ ide o potenciálne fiškálne krízy, a vyzerá to, že demokrati a republikáni našli spoločnú reč.  
– Riziko deflácie v Japonsku vďaka Abenomike kleslo, aspoň zatiaľ.   
– Riziko deflácie vo všetkých vyspelých ekonomikách je nízke vďaka kvantitatívnemu uvoľňovaniu Samozrejme, že inflácia je stále príliš nízka.   
– Na Blízkom východe, v Pakistane, Afganistane, Sýrii sú stále nepokoje, ale investori nestrácajú hlavu, pokiaľ fungujú dodávky ropy a zemného plynu.

A teraz tie zlé správy:

– Čína. Niektorí ľudia veria tvrdému pristátiu, niektorí mäkšiemu.Roubini má obavy, že pôjde skôr o hrboľaté, tvrdšie pristátie. Čo to znamená? Rast do roku 2016 o 6 % alebo aj menej a pokračovanie zlých investičných politík.
– Chybná politika Fedu. Ak sa Fed rozhodne dvihnúť úroky na 3 %, bude to privysoko. Hrozí, že Fed ukončí kvantitatívne uvoľňovanie príliš skoro.
– Vyspelé ekonomiky. Roubini vidí stagnáciu z časti aj kvôli príjmovej nerovnosti. Hoci sú firmy bohaté, málo míňajú na kapitálové výdavky. Nevidia dopyt, ale prečo? Vzhľadom na nerovnosť príjmov a vysoký dlh sa spotreba spomaľuje. A na spotrebe sú vyspelé ekonomiky postavené.
– Z politických a ekonomických dôvodov je aktuálne krehkých šesť nových krajín. Argentína, Venezuela, Thajsko, Ukrajina, Rusko a Maďarsko.
– Expanzia Ruska. "Putin nejde len po Ukrajine, chce vytvoriť euroázijskú úniu," povedal Roubini. Ide o 20 ročný proces, v ktorom by sa malo spojiť mnoho krajín východnej Európe politicky aj ekonomicky.
– Japonsko a Čína sa na seba skutočne hnevajú. "Bol som vážne znepokojený na Svetovom ekonomickom fóre… vysokí predstavitelia hovorili o vzťahoch medzi Čínou a Japonskom ako medzi Britániou a Nemeckom pred prvou svetovou vojnou. V oboch krajinách sú nacionalistické vlády a xenofóbne prvky, ktoré by mohli situáciu zhoršiť, pokiaľ by to s hospodárstvom išlo dolu vodou. Tento konflikt by sa roztiahol aj na zvyšok Ázie. Prinajmenšom do Kórey a Indie."

Súvisiace články

Aktuálne správy