Paríž rozšíril možnosť blokovať zahraničné akvizície na viaceré sektory

Francúzska vláda rozšírila svoje možnosti zablokovať pokusy zahraničných firiem prevziať kontrolu nad francúzskymi podnikmi, ktoré Paríž považuje za strategické. Zatiaľ, čo doteraz mohla blokovať zahraničné ponuky len na tie domáce firmy, ktoré zasahovali do sektorov obrany alebo bezpečnosti, teraz to bude možné aj v ďalších sektoroch, konkrétne v energetike, vodohospodárstve, doprave, telekomunikáciách a zdravotníctve. Informovali o tom agentúra AP a server BBC.
Dekrét, ktorý dnes podpísal premiér Manuel Valls, vstupuje do platnosti okamžite. Je to evidentne reakcia na plány americkej spoločnosti General Electric (GE) prevziať energetickú divíziu francúzskeho konglomerátu Alstom, za ktorú GE ponúka zhruba 17 miliárd USD (12,45 miliardy eur). O kontrolu nad divíziou Alstomu súperí s GE nemecký Siemens a je známe, že minister hospodárstva Arnaud Montebourg, ktorý bude na základe dekrétu musieť akvizíciu schváliť, preferuje nemeckú spoločnosť.
Alstom oznámil, že v súčasnosti ponuku GE skúma a vyjadriť sa plánuje do konca mája. Energetická divízia Alstomu sa na celkových tržbách spoločnosti podieľa zhruba 70 % a ak by ju prevzal zahraničný investor, Alstom by zostal už len firmou pôsobiacou v oblasti dopravy. Súčasná dopravná divízia je známa najmä výrobou rýchlovlakov TGV.
Najnovší krok Paríža, ktorý opätovne zvyšuje ochranárske praktiky francúzskej vlády, plánuje preskúmať aj Európska komisia. Potvrdil to dnes komisár pre vnútorný trh Michel Barnier, podľa ktorého najlepšou ochranou podnikov je investícia, nie protekcionizmus.

Súvisiace články

Aktuálne správy