Kurz eura pokračuje v poklese

Kurz spoločnej európskej meny dnes pokračoval v poklese. Informovala o tom agentúra DPA. Dôvodom oslabovania eura sú očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) v boji s dlhodobo nízkou infláciou ešte viac uvoľní menovú politiku.

Kurz spoločnej európskej meny dnes pokračoval v poklese. Informovala o tom agentúra DPA.
Dôvodom oslabovania eura sú očakávania, že Európska centrálna banka (ECB) v boji s dlhodobo nízkou infláciou ešte viac uvoľní menovú politiku. Kurz eura dnes popoludní klesol až na 1,3648 USD/EUR. ECB dnes napoludnie stanovila referenčný kurz na 1,3659 (v stredu: 1,3719) USD/EUR.
Experti, medzi ktorými uskutočnila ECB prieskum, znížili prognózu vývoja inflácie v eurozóne v rokoch 2014 až 2016. Podľa predpovede sa tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne v najbližších rokoch nepriblíži k inflačnému cieľu centrálnej banky. To podľa analytikov zvyšuje šance, že ECB už v júni uvoľní menovú politiku. ECB zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod úrovňou 2 %.
Navyše ekonomika eurozóny vzrástla v 1. štvrťroku menej, než sa očakávalo. Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny sa v prvých troch mesiacoch medzikvartálne zvýšil o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy