Rast ruskej ekonomiky spomalil v 1. kvartáli na 0,9 %

Hospodársky rast Ruska sa v 1. štvrťroku výrazne spomalil, čo je dôsledok vývoja na Ukrajine a s tým spojeného poklesu investícií. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý zverejnil údaje ruského štatistického úradu.
Štatistický úrad uviedol, že hrubý domáci produkt (HDP) Ruska vzrástol v 1. štvrťroku medziročne o 0,9 %. Na porovnanie, vo 4. kvartáli dosiahol rast 2 %.
Výsledok je o niečo lepší než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s medziročným rastom ruskej ekonomiky v 1. štvrťroku len o 0,7 %. Podobne ruské ministerstvo hospodárstva predpokladalo pre 1. kvartál medziročný rast na úrovni 0,8 %. Napriek tomu ale výrazné spomalenie rastu naznačuje problémy, ktorým bude ruská ekonomika čeliť v nasledujúcom období, najmä ak ju zasiahnu ďalšie sankcie.
Pred tým varovala aj Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR), ktorá v najnovšej prognóze upozornila, že v prípade ďalších sankcií voči Rusku v dôsledku vývoja na Ukrajine môže čakať ruskú ekonomiku recesia. Zatiaľ počíta pre tento rok s jej stagnáciou, pričom ešte v januárovej prognóze očakávala 2,5-% rast.

Súvisiace články

Aktuálne správy