Pri pobyte v zahraničí hrozia viaceré riziká

Na ceste do zahraničia a počas pobytu, a to v rámci dovolenky, študijnej alebo pracovnej cesty, hrozia Slovákom viaceré riziká. Podľa štatistiky Allianz-Slovenskej poisťovne, s ktorou dnes oboznámili médiá, objektívne rizikovejšími krajinami z hľadiska možného výskytu ochorení sú subtropické a tropické krajiny, najmä pre odlišné klimatické a hygienické podmienky.
Najviac poistných udalostí – 469 – vzniklo v roku 2013 v Turecku. Počet poistných udalostí je však ovplyvnený aj veľkou obľúbenosťou tejto destinácie, do ktorej mieri mnoho slovenských turistov. Pre krajiny ako Turecko či Egypt je príznačná najmä zvýšená frekvencia výskytu žalúdočných a črevných ochorení.
Medzi krajiny s vyšším počtom poistných udalostí patrí aj Chorvátsko, kam každoročne cestuje veľké množstvo Slovákov. Za vlaňajšok Allianz-SP eviduje 312 poistných udalostí. Priemerná výška poistných udalostí však nie je v porovnaní s inými krajinami až taká vysoká. Prekvapujúce môže byť, že Nemecko, ktoré nepatrí k top dovolenkovým destináciám Slovákov, je z pohľadu počtu poistných udalostí na 3. mieste. Zrejme ide skôr o pracovné pobyty.
Pri porovnávaní celkových vyplatených poistných súm je však rebríček odlišný. Na prvom mieste je síce opäť Turecko s celkovými poistnými plneniami vo výške takmer 600.000 eur, ale druhá pozícia patrí USA, ktoré bolo v počte škôd až na desiatom mieste. Práve Spojené štáty sú príkladom krajiny, v ktorej aj menší úraz či ochorenie môže vyjsť cestovateľa veľmi draho. Ku krajinám, v ktorých je priemerná výška poistných udalostí vyššia, patrí aj Egypt či Grécko.

Súvisiace články

Aktuálne správy