Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti klesol v USA na 7-ročné minimum

Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti klesol v USA minulý týždeň na 7-ročné minimum, čo signalizuje, že trh práce v Spojených štátoch pokračuje v zotavovaní. Informovali o tom agentúra AP a Bloomberg.
Americké ministerstvo práce dnes uviedlo, že počet žiadateľov o podporu v nezamestnanosti v USA klesol v týždni končiacom sa 10. mája o 24.000 na 297.000. To je menší počet žiadostí, než odhadovali analytici a najmenší počet od mája 2007. Zhruba 50 ekonómov oslovených agentúrou Bloomberg očakávalo pokles žiadostí len na 320.000. Štvortýždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, nakoľko nepodlieha takým výkyvom ako týždňové údaje, klesol o 2000 na 323.250.
Keďže počty žiadostí o podporu signalizujú rozsah prepúšťania, ich výrazný pokles naznačuje, že zamestnávatelia rušia menší počet pracovných miest. Najväčší počet žiadostí o podporu zaznamenali v marci 2009, teda pár mesiacov po nástupe svetovej finančnej krízy. V danom mesiaci dosiahol týždňový počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v priemere až 650.000.
Aj miera nezamestnanosti klesla minulý mesiac, a to zo 6,7 % v marci na 6,3 %. Pod pokles sa však veľkou mierou podpísal fakt, že menší počet Američanov si aktívne hľadalo prácu. V USA neevidujú ako nezamestnaných tých, ktorí si prácu aktívne nehľadajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy