FAO: Zjeme strašne veľa vody

, FAO Foto: SITA

Zatiaľ, čo človek potrebuje denne asi 2-4 litre vody, na výrobu potravín na jeden deň je to až tri tisíc litrov. Skutočne šokujúce údaje zverejnila FAO, organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo.

Zásoby vody na celej zemeguli sa odhadujú na 1,4 miliardy kubických kilometrov. Z toho však len zlomok, presnejšie 0,003 percenta, alebo 45 000 kubických kilometrov sa dá označiť za čerstvú, resp. pitnú vodu. Navyše v dôsledku sezónnych výkyvov a záplav je skutočné množstvo len 9 – 14 000 kubických kilometrov.

Toto množstvo má pokryť potreby obyvateľstva, priemyslu, atď. Ak by sme si zásoby vody na celej Zemi premietli do objemu vane, potom by pitná voda prestavovala množstvo kávovej lyžičky, vyplýva to z údajov FAO.

Najväčší spotrebiteľ vody je poľnohospodárstvo. Zhltne až 70 percent vody, v rozvojových krajinách dokonca v niektorých prípadoch až 95 percent. Na dopestovanie jednej tony obilia spotrebujeme 1500 m3 vody, alebo kilo obilia potrebuje 1,5 tony vody.

Prístup k pitnej vode a jej udržiavanie bude do budúcnosti kľúčové v dôsledku očakávaní výrazného zvýšenia spotreby potravín. FAO odhaduje, že svetová populácia v roku 2050 bude potrebovať o 60 percent viac potravín ako v roku 2006. Medzi ďalšími údajmi je uvedené aj to, že za ostatných 30 rokov sa produkcia potravín zvýšila o viac než 100 percent.

Súvisiace články

Aktuálne správy