Brusel upravuje predaj potravín: Väčšie písmo na obale a označenie pôvodu mäsa

, ČTK Foto: SITA

O pol roka sa v EÚ zmení označovanie potravín. Údaje na obaloch majú byť čitateľnejšie a pribudne napríklad aj informácia o krajine pôvodu mäsa. Nariadenie Únie vstúpi do účinnosti 13. decembra tohto roku.

Bruselským úradníkom nie je grafika ľahostajná. V nových pravidlách zadefinovali minimálnu veľkosť písma na obale, jeho výšku a šírku a svetelný a farebný kontrast medzi tlačou a pozadím. Na obaloch balených potravín bude povinne ich názov, zoznam zložiek, alergény, množstvo určitých zložiek, netto množstvo potraviny, dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum exspirácie.

Ďalej budú musieť byť na potravinách podľa nariadenia osobitné podmienky pre ich uchovávanie alebo používanie a názov a adresa prevádzkovateľa potravinárskeho podniku, v niektorých prípadoch aj návod na použitie. Na nápojoch s obsahom alkoholu viac ako 1,2 percenta musí byť uvedený skutočný obsah alkoholu v percentách vzhľadom k objemu fľaše. Od konca roka 2016 pribudnú na obaloch aj výživové údaje.

Krajina pôvodu bude musieť byť označená iba u všetkých druhov mäsa. Do budúcna by EK mohla prijať podrobné pravidlá, aby sa krajina pôvodu uvádzala aj na ostatných potravinách. Nariadenie tiež stanovuje povinné označovanie rastlinných olejov alebo živočíšnych tukov s uvedením konkrétnej rastliny alebo živočícha, povinné uvádzanie informácie o tom, že potravina bola rozmrazená a ďalšie dodatočné informácie.

Európski zákonodarcovia ponechali v právomoci členských štátov, aby si sami rozhodli, ktoré informácie na obaloch musia byť uvedené v prípade potravín predávaných voľne a potravín balených v maloobchodných priestoroch. Ako povinné môžu štáty určiť ale len tie údaje, ktoré sú ako povinné vyžadované u balených potravín. Priamo nariadenie stanovuje len to, že pri nebalených potravín je povinným údajom informácia o prítomnosti alergénov.

Európske nariadenie sa vzťahuje na všetky potravinárske produkty určené pre konečného spotrebiteľa vrátane potravín dodaných do reštaurácií, jedální, občerstvenie či ďalších prevádzok verejného stravovania.

Súvisiace články

Aktuálne správy