Pokles cien sa v apríli prekvapivo prehĺbil, inflácia bude nízka celý rok

Na rozdiel od očakávaní analytikov, ktorí predpokladali koniec deflácie na Slovensku, došlo v apríli k ďalšiemu medziročnému poklesu cien. „Za takýmto nečakaným vývojom sú jednoznačne potraviny, ktoré medziročne klesli prvýkrát od roku 2010,“ vysvetľuje analytik Tatra banky Juraj Valachy.
Medziročná zmena cien podľa dnes zverejnených údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR dosiahla nové dno na úrovni -0,2 %. Vďaka tomu si spotrebitelia môžu nakúpiť za svoje peniaze viac, pripomína analytik Home Credit Michal Kozub. „Vďaka klesajúcim cenám je tovar lacnejší a mzdy tak nepriamo posilňujú,“ konštatuje.
Keďže v súčasnosti nedochádza k žiadnemu zásadnému tlaku na rast cien, aj v ďalších mesiacoch by mala byť inflácia podľa ekonómov veľmi nízka. To však pre slovenskú ekonomiku nemusí byť dobrá správa.
„Takto nízka inflácia môže paradoxne brzdiť spotrebu, pretože spotrebitelia budú mať väčšiu tendenciu šetriť a vyčkávať na lepšie ceny. To by mohlo celkovo domácu spotrebu, a tým aj ekonomiku zbrzdiť,“ argumentuje Kozub. Valachy očakáva postupné zrýchlenie inflácie do konca roka smerom k 1 %.
Andrej Arady z VÚB banky pripomína, že slabý rast cien je v súčasnosti širší európsky problém. V eurozóne sa síce inflácia celkovo drží v kladnom pásme, ale výrazne sa vzdialila od cieľa Európskej centrálnej banky (ECB) na úrovni 2 %. „To zvyšuje pravdepodobnosť, že menová autorita v najbližšom období pristúpi k ďalšiemu zníženiu oficiálnych sadzieb, čím sa bude snažiť naštartovať rast cien bližšie k cielenej úrovni 2 %, alebo aspoň zastaviť pokles inflácie,“ dodáva analytik.

Súvisiace články

Aktuálne správy