Schválila aktualizáciu Národnej stratégie regionálneho rozvoja SR

Vláda SR na svojom dnešnom zasadnutí schválila aktualizovanú Národnú stratégiu regionálneho rozvoja SR z dielne Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR. Ide o základný strategický dokument, ktorého cieľom je určiť komplexný strategický prístup štátu k podpore regionálneho rozvoja na Slovensku do roku 2030.
„Dôvodom aktualizácie národnej stratégie bolo zosúladenie a prepojenie priorít národnej stratégie s prioritami stratégie Európskej únie v oblasti regionálnej politiky, pretrvávajúca hospodárska a finančná kríza, ale aj príprava nového programového obdobia 2014 až 2020. Ďalším dôvodom je, že predpokladané scenáre vývoja ekonomiky sa po kolapse finančných trhov a v čase ekonomickej krízy ukázali ako nereálne,“ uvádza rezort dopravy v materiáli.
Hlavným cieľom aktualizácie je podľa predkladacej správy priebežné hodnotenie vývoja hospodárskych, sociálnych a environmentálnych politík regionálneho rozvoja na štátnej a regionálnej úrovni vyšších územných celkov za obdobie od prijatia v roku 2010. Aktualizácia súčasne reaguje na plnenie cieľov národnej stratégie, strategické dokumenty Európskej únie a SR prijaté po roku 2010. Má vytvoriť lepšie podmienky pre udržateľný hospodársky rast, zamestnanosť a životnú úroveň.
Obsahom materiálu je analýza regionálneho vývoja z hľadiska vybraných odvetví hospodárstva, hlavné rozvojové faktory a determinanty konkurencieschopnosti, základný strategický cieľ do roku 2020/2030 či podpora prioritných oblastí. Dokument definuje strategické ciele regiónov na najbližšie roky a prognózuje vývoj na nasledujúce obdobie. Zároveň určuje systém monitorovania a hodnotenia regionálneho rozvoja pomocou merateľných ukazovateľov na niekoľkých úrovniach.

Súvisiace články

Aktuálne správy