Zlato z dna oceánu po 150 rokoch: Vrak lode konečne vydal svoje bohatstvo

, echo24 Foto: SITA

Hlbokomorská expedícia spoločnosti Odyssey uviedla, že sa jej podarilo získať bezmála 30 kíl zlata z vraku lode Central America v súčasnej hodnote 1,4 milióna dolárov. Loď s piatimi stovkami ľudí na palube sa potopila v roku 1857 necelých 260 kilometrov od pobrežia Južnej Karolíny. Následná ekonomická panika vyvolaná stratou asi dvoch desiatok ton zlata trvala niekoľko rokov.

Firma Odyssey sa k vraku potopila tento rok v apríli, 23 rokov potom, čo na lodi pracoval posledný tím vedcov. Ten bol zároveň aj tým, ktorý v roku 1988 vrak objavil a vyzdvihol z neho zlato v hodnote cez 43 miliónov dolárov. Tiahle spory o ďalšie práva na výskum vyvrcholili predvlani, kedy sa nálezca vraku Tommy Thompson nedostavil na súd a bol vyhlásený za utečenca. Nastúpiť tak mohla k ďalšiemu výskumu floridská Odyssey Marine Exploration. Informáciu uviedla vo vyhlásení na svojich stránkach.

"Môžem potvrdiť, že do vraku nikto nevnikol od poslednej expedície v roku 1991 a že v ňom zostalo zlato," povedal agentúre AP Mark Gordon, ktorý je šéfom spoločnosti Odyssey Marine Exploration z Tampy na Floride. Gordon tiež uviedol, že sa počas Thompsonovho pátrania v 90. rokoch prehľadalo maximálne päť percent okolia havárie.

Odyssey nedávno oficiálne oznámila, že sa im podarilo vytiahnuť päť zlatých prútov, dve dvadsaťdolárové mince s dvojitým orlom, mincu razenú v roku 1857 v San Franciscu a ďalšiu mincu o sedem rokov staršiu z Filadelfie. Tento novo ulovený zlatý poklad bol vyčíslený na hodnotu okolo 1,4 milióna dolárov. Nie je ale vylúčené, že sa nájdu aj ďalšie pozostatky z 21 ton potopeného zlata. Výskumný tím Odyssey vylovil zlato počas prvého zostupu k vraku, k vraku sa vydá ešte niekoľkokrát. Pátranie vo viac ako dvojkilometrovej hĺbke ďalej pokračuje, na mieste má Odyssey zostať až do leta.

Parník Central America, ktorý bol dlhý 85 metrov, viezol zlato bánk a podnikateľov z baní v Kalifornii. Cestujúci mali u seba tiež veľa zlatých mincí a iných cenností, podľa agentúry AP možno v rovnakom objeme ako zlato prepravované v nákladnom priestore. Stroskotanie parníku si vyžiadalo život väčšiny z takmer 500 cestujúcich a vyvolala vtedy paniku v bankovníctve Spojených štátov.

Súvisiace články

Aktuálne správy