Ekonomika EÚ aj eurozóny by mala naďalej rásť

Tento rok by reálny hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny mala posilniť o 1,2 % a v rámci celej EÚ by mal byť rast reálneho HDP vo výške 1,6 %

Európska komisia (EK) očakáva, že ekonomika eurozóny aj celej EÚ bude rásť v tomto aj v budúcom roku. Tento rok by reálny hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny mal posilniť o 1,2 % a v rámci celej EÚ by mal byť rast reálneho HDP na úrovni 1,6 %. V roku 2015 by mala ekonomika eurozóny v reálnom vyjadrení posilniť o 1,7 % a v rámci EÚ by mal byť tento rast vo výške dvoch percent. EK to uviedla vo svojej jarnej prognóze zverejnenej v pondelok.

EK konštatovala, že rast v EÚ a v eurozóne sa stáva udržateľnejší, keďže posilňuje domáci dopyt v regióne. Rast naopak brzdí napríklad vysoký súkromný a verejný dlh. Podľa EK potrvá niekoľko kvartálov, kým sa HDP dostane na úroveň, na ktorej bol pred krízou.

V správe sa ďalej uvádza, že na konci roku 2013 sa objavilo zlepšenie aj na trhu práce, pričom nezamestnanosť prestala stúpať. EK naopak predpokladá, že nezamestnanosť by mala začať klesať. Komisia však upozorňuje na to, že miera nezamestnanosti sa drží na historických maximách s tým, že medzi členskými krajinami existujú veľké rozdiely.

Zo správy ďalej vyplýva, že miera inflácie v eurozóne by mala byť v tomto roku vo výške 0,8 % a v budúcom roku by to malo byť 1,2 %. V rámci EÚ by mala byť miera inflácie v tomto roku vo výške 1 % a v budúcom roku na úrovni 1,5 %.

„Oživenie sa už začalo prejavovať. Deficity sa zmenšujú, investície rastú a čo je dôležité, situácia v oblasti zamestnanosti sa začala zlepšovať. Pokračujúce reformné úsilie členských štátov a EÚ prináša výsledky,“ uviedol Siim Kallas, podpredseda EK.

Súvisiace články

Aktuálne správy