Nálada investorov v eurozóne sa zhoršila

Index dôvery investorov v eurozóne, ktorý zostavuje agentúra Sentix, v máji oslabil na 12,8 bodu z aprílového trojročného maxima 14,1 bodu

Nálada investorov v eurozóne sa v máji prvýkrát za päť mesiacov zhoršila, keďže sa začali pesimistickejšie pozerať do budúcnosti, hoci ich hodnotenie terajšej situácie sa zlepšilo. Index dôvery investorov v eurozóne, ktorý zostavuje agentúra Sentix, oslabil na 12,8 bodu z aprílového trojročného maxima 14,1 bodu. Nenaplnilo sa tak očakávanie analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí predpovedali, že index stúpne na 14,2 bodu.

Oslabenie celkového indexu bolo výsledkom zhoršenia podindexu očakávaní, ktorý klesol už tretí mesiac po sebe. V máji sa hodnota tohto podindexu znížila na 18,3 bodu, čiže sa dostala najnižšie od augusta minulého roka. „Vyzerá to tak, že dynamika ekonomiky eurozóny čoskoro oslabí,“ uviedla agentúra Sentix vo vyhlásení. Podindex odzrkadľujúci terajšie podmienky však posilnil na najvyššiu úroveň za takmer tri roky. Agentúra poznamenala, že obdobie najsilnejšieho rastu ekonomiky Nemecka je už minulosťou, ale spomalenie nastáva na vysokej úrovni.

Súvisiace články

Aktuálne správy