Americká ekonomika v prvom kvartáli takmer zastavila rast

Najväčšia svetová ekonomika spomalila medziročný rast na 0,1 % z úrovne 2,6 % v poslednom kvartáli vlaňajška

Americká ekonomika v prvom kvartáli posilnila iba o 0,1 %. Tempo medziročného rastu spomalila z úrovne 2,6 % v posledných troch mesiacoch vlaňajška. Ekonomika takmer zastavila rast, keď firmy výrazne spomalili tvorbu zásob a export prudko oslabil. Vyplýva to z predbežných údajov, ktoré zverejnilo v stredu federálne ministerstvo obchodu.

Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters prognózovali oveľa miernejšie spomalenie, a to na 1,2 %. Americký export v prvom kvartáli klesol o 7,6 % po raste o 9,5 % v poslednom štvrťroku 2013. Zásoby a obchod ubrali z rastu celkovo 1,4 percentuálneho bodu. Spotrebiteľské výdavky, ktoré v USA zodpovedajú za vyše dve tretiny ekonomickej aktivity, naopak posilnili o 3 %.

K spomaleniu najväčšej svetovej ekonomiky v prvom kvartáli čiastočne prispelo mimoriadne chladné počasie, predbežné údaje však môžu komplikovať zámery americkej centrálnej banky (Fed) pri sprísňovaní opatrení na podporu hospodárskeho rastu. Federálny rezervný systém by mal tento týždeň oznámiť ďalšie zníženie sumy, ktorú investuje každý mesiac do nákupov dlhopisov. Dvojdňové zasadnutie centrálnej banky začína v stredu.

Súvisiace články

Aktuálne správy