Nesprávni ľudia stoja zbytočne svetovú ekonomiku 150 miliárd dolárov naviac

, E15 Foto: SITA

Nesprávni ľudia na nesprávnych miestach stoja firmy obrovské peniaze navyše. V globálnom meradle sú to stovky miliárd dolárov. Odhalila to spoločná štúdia poradenskej spoločnosti PwC a LinkedIn.

Neschopnosť zamestnancov rýchlo sa prispôsobiť požiadavkám zamestnávateľa značne znižuje podľa štúdie výkon firiem. Ak by firmy umiestnili vhodného zamestnanca na správnu pozíciu, zarobili by v 11 skúmaných ekonomikách o 150 miliárd dolárov viac.

Zbytočné náklady na vyhľadávanie nových vhodnejších kandidátov a odchody tých nesprávnych sa vyšplhali v 11 skúmaných ekonomikách na 20 miliárd dolárov. Celosvetová nezamestnanosť paradoxne narastá aj napriek tomu, že zamestnávatelia otvárajú nové miesta. Nemôžu však pre ne nájsť vhodných kandidátov. "K zníženiu nezamestnanosti by pritom mohlo pomôcť plné využívanie moderných technológií ako zamestnávateľovi, tak potenciálnymi zamestnancami," vyplynulo z prieskumu.

Firmy sa postupne učia, ako správne plánovať svoju budúcu pracovnú silu. Už dokážu jasne definovať požiadavky na svojich zamestnancov, nielen ich počty a náklady s nimi spojené, ale hlavne vedomosti a zručnosti, ktoré od nich budú v budúcnosti vyžadovať. Tomu prispôsobujú programy na ich doškoľovanie či rekvalifikácie, prípadne na získanie nových zamestnancov.

Význam sociálnych sietí rastie, čoraz viac prepájajú globálny trh práce. Zamestnávateľom umožňujú vyhľadať najvhodnejších kandidátov podľa špecifických požiadaviek a to nielen tých, ktorí prácu aktívne vyhľadávajú, ale aj tých, ktorí síce zamestnanie nehľadajú, ale nie sú so svojou súčasnou pozíciou spokojní.

Štúdia Adapt to Survive analyzovala interakcie viac než 277 miliónov užívateľov siete LinkedIn a informácie o 2600 zamestnávateľoch v databáze PwC Saratoga, ktorá patrí medzi najrozsiahlejší svojho druhu na svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy