Inflácia v eurozóne sa v apríli zrýchlila na 0,7 %

Inflácia v eurozóne sa v apríli síce mierne zrýchlila, ale zaostala za očakávaniami ekonómov. Európska centrálna banka (ECB) musí naďalej pri rozhodovaní o menovej politike počítať s rizikom dlhého obdobia nízkej inflácie. Informovali o tom agentúra Reuters a európsky štatistický úrad Eurostat.
Medziročne sa spotrebiteľské ceny v eurozóne v apríli 2014 zvýšili o 0,7 % po 0,5-% zvýšení v marci, uviedol Eurostat. Marcová inflácia bola najnižšia od konca roka 2009. Ekonómovia, oslovení agentúrou Reuters, počítali v apríli so zrýchlením tempa rastu cien až na 0,8 %.
Tempo zdražovania tak naďalej zostáva hlboko pod inflačným cieľom ECB. Tá zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod dvoma percentami. Hlavným dôvodom nízkej inflácie sú slabá ekonomika, ktorá ma za sebou dlhú recesiu, a vysoká nezamestnanosť, ktorá je stále takmer na rekordných úrovniach.
Ceny v službách sa v apríli zvýšili o 1,6 % (1,1 % v marci), ceny potravín, alkoholu a tabakových výrobkov o 0,7 % (1 %), priemyselných tovarov o 0,1 % (0,2 %). Ceny energií klesli o 1,2 % po 2,1-% znížení v marci.
Inflácia sa v apríli vrátila na úroveň, na ktorej sa nachádzala vo februári. V apríli 2013 tempo rastu spotrebiteľských cien dosiahlo 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy