Miera úspor domácnosti EÚ oslabila

V štvrtom kvartáli vlaňajška miera úspor domácností v rámci Európskej únie klesla na 10,6 % z úrovne 10,8 % v treťom štvrťroku. V rámci eurozóny sa nezmenila.

Miera úspor domácností v eurozóne v záverečnom štvrťroku vlaňajška sa podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne nezmenila a zostala na úrovni 13 %. V rámci celej 28-člennej Európskej únie miera úspor oslabila na 10,6 % z úrovne 10,8 %, na ktorej bola v predošlom kvartáli. Vyplýva to z informácií, ktoré v stredu zverejnili štatistický úrad EÚ Eurostat a Európska centrálna banka (ECB).

Miera investícií domácností v rámci EÚ v štvrtom kvartáli 2013 stúpla na 7,9 % z úrovne 7,8 %, na ktorej bola v treťom štvrťroku minulého roka. V rámci eurozóny miera investícií domácností medzikvartálne oslabila na 8,4 % z úrovne 8,5 %. Nominálne príjmy domácností v eurozóne v štvrtom kvartáli vlaňajška stúpli o 0,4 %, spotreba sa zvýšila tiež o 0,4 % a investície, ktoré smerovali hlavne do domov, o 0,2 % oslabili. Reálne príjmy domácností na osobu sa v eurozóne v záverečnom štvrťroku 2013 zvýšili o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy