Agentúra S&P zhoršila výhľad 15 európskych bánk

Výhľad ratingov pätnástich bánk agentúra zmenila na negatívny zo stabilného. Uviedla, že sa pravdepodobne zmenší podpora zo strany vlád, keďže regulačné úrady prijímajú rámce pre fondy na reštrukturalizáciu bánk.

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) zmenila ratingy európskych bankových skupín. Predpokladá totiž, že mimoriadna podpora zo strany vlád sa pravdepodobne zmenší, keďže regulačné úrady prijímajú rámce pre fondy na reštrukturalizáciu bánk. Celkovo, pokiaľ ide o hlavné podnikateľské subjekty v jednotlivých skupinách, agentúra revidovala výhľad 15 bánk na negatívny zo stabilného, zvýšila ratingy dvoch bánk, potvrdila negatívny výhľad 38 bánk a stabilný výhľad 15 bánk. Ratingy ďalších piatich bánk zostávajú v procese revízie s možnosťou ich zníženia. Okrem toho S&P potvrdila ratingy dvoch bánk, ktoré nie sú objednané, ale založené na verejne dostupných informáciách.

Výhľad na negatívny zo stabilného S&P zmenila pre ABN AMRO Bank N.V., Banca Popolare dell’Emilia Romagna S.C., Bank of Ireland, Banque Internationale a Luxembourg, Barclays Bank PLC, Caisse Centrale du Credit Mutuel, Credit Suisse AG, Deutsche Bank AG, Deutsche Pfandbriefbank AG, ING Bank N.V., KBC Bank N.V., LGT Bank AG, Swedbank AB, UBS AG a VP Bank Verwaltungs- und Privat-Bank AG.

ING Bank N.V. pôsobí na Slovensku prostredníctvom svojej pobočky. Bola prvou zahraničnou bankou, ktorá v roku 1991 vstúpila na slovenský trh. Do skupiny KBC patrí slovenská ČSOB, pričom belgická skupina vlastní v slovenskej banke 100-percentný podiel na hlasovacích právach.

Súvisiace články

Aktuálne správy