Ceny ropy posilnili, obchodovanie so zlatom bolo zmiešané

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Ceny ropy v utorok posilnili po tom, ako sa obchodníci znovu zamerali na geopolitické riziká, ktoré plynú z vypuknutia násilia v Líbyi a z ruskej intervencie na Ukrajine. Ozbrojenci zaútočili v Líbyi na parlament a zranili niekoľko ľudí. Bombový atentátnik zabil na východe krajiny najmenej dvoch ľudí. To vyvoláva pochybnosti o pokračovaní ropných tokov. Ceny ropy podporovalo aj napätie medzi Ruskom a západnými krajinami. Tento konflikt, ktorý nepreukazuje žiadne známky slabnutia, by mohol tiež v konečnom dôsledku viesť kvôli tvrdším sankciám k narušeniu niektorých dodávok ropy.

Rast cien ropy však tlmila správa Amerického ropného inštitútu (API), podľa ktorej rástli zásoby ropy viac, ako očakávali analytici. Surové zásoby ropy vzrástli v týždni do 25. apríla o 3 mil. barelov, čo je v porovnaní s odhadmi analytikov viac o 0,6 mil. barelov. Ceny júnových dodávok britskej ropy Brent vzrástli o 0,86 USD a uzavreli na 108,98 USD za barel. Júnové dodávky ľahkej americkej ropy posilnili o 0,44 USD a stúpli na 101,28 USD za barel.

Obchodovanie so zlatom bolo v utorok zmiešané. Investori zostali v ústraní a zameriavali sa na očakávane výsledky zasadnutia Federálneho rezervného systému (Fed). Zlato ovplyvňovali aj predpoklady, že americká ekonomika posilní. To by mohlo viesť k prísnejšej menovej politike zo strany Fedu, pričom práve miernejšia menová politika spolu s nižšími úrokovými sadzbami boli v posledných rokoch dôležitými faktormi, ktoré zvyšovali cenu zlata. Zlato podporovalo napätie a neistota na Ukrajine. Spotová cena zlata vzrástla do 20:28 GMT o 0,14 USD a uzavrela na 1 295,74 USD za uncu. Júnové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy oslabili o 2,70 USD na 1 296,30 USD za uncu.

(1 EUR = 1,3826 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy