Nálada v slovenskej ekonomike mierne vzrástla aj v apríli

Indikátor ekonomického sentimentu sa zvýšil o 0,3 bodu na 96,5 bodu

Nálada v slovenskej ekonomike sa mierne zlepšila aj v apríli. Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, v medzimesačnom porovnaní sa indikátor ekonomického sentimentu zvýšil o 0,3 bodu na 96,5 bodu. Do výsledku sa podľa úradu premietol priaznivý vývoj dôvery v službách, priemysle, obchode a medzi spotrebiteľmi, pričom dôvera v stavebníctve klesla. Indikátor prevyšuje hodnotu rovnakého obdobia minulého roka o 3,9 bodu, naďalej však zaostáva za úrovňou dlhodobého priemeru o osem bodov.

Indikátor dôvery v priemysle sa v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu zvýšil o 2,4 bodu na hodnotu 0,7 bodu, čo je 1,3 bodu pod úrovňou dlhodobého priemeru. Vývoj indikátora ovplyvnili priaznivé očakávania rastu produkcie na najbližšie tri mesiace. Indikátor dôvery v stavebníctve klesol o šesť bodov na mínus 31 bodov, a to vplyvom nepriaznivejších hodnotení súčasného dopytu a očakávanej zamestnanosti. Zaostávanie aktuálneho výsledku za dlhodobým priemerom predstavovalo tri body.

Indikátor dôvery v obchode s hodnotou 4,7 bodu sa podľa úradu zvýšil v apríli v porovnaní s marcom o 2,4 bodu, a to vplyvom pozitívnych hodnotení súčasnej podnikateľskej situácie a stavu zásob. Indikátor dôvery v službách opäť vzrástol. Jeho hodnota 11,7 bodu sa v porovnaní s marcom zvýšila o 7,4 bodu. Vývoj indikátora podľa úradu ovplyvnilo pozitívne hodnotenie súčasného, ale najmä očakávaného dopytu, pričom podnikateľskú situáciu respondenti hodnotili negatívne.

V apríli sa spotrebiteľská atmosféra zlepšila vďaka optimistickejším hodnoteniam budúceho vývoja ekonomiky a nezamestnanosti. Indikátor spotrebiteľskej dôvery s hodnotou mínus 13,5 bodu vzrástol oproti predošlému mesiacu o 1,1 bodu, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 16,5 bodu a prevyšuje i dlhodobý priemer.

Súvisiace články

Aktuálne správy