Varovanie škótskeho premiéra: Pustite nás do EÚ, inak vyženieme rybárov

, E15 Foto: SITA

Škótsky premiér Alex Salmond bojuje za nezávislosť svojej krajiny a hladké pripojenie Škótska k Európskej únii. Európskym rybárom pohrozil zákazom plavby v škótskych vodách. Jeho slová vyvolali búrku nevôle.

Salmond dúfa, že po septembrovom "áno" v referende o nezávislosti Škótska a následnom odtrhnutí od Veľkej Británie sa Edinburghu podarí udržať plnohodnotné členstvo v EÚ. Alternatívou je "zákaz plavby rybárskych flotíl 12 krajín v škótskych vodách a v dôsledku toho ich prístup do nórskych vôd," vyhlásil.

Počas prednášky na univerzite v Bruggách Salmond dodal, že kvôli spojeniu Škótka s Veľkou Britániou môže Edinburgh presadzovať svoje záujmy len obmedzene. "To je vážny deficit demokracie," dodal.

Podľa britského ministra pre Škótsko Davida Mundella je Salmondova vyhrážka nielen významným diplomatickým pochybením, ale navyše vraj odporuje medzinárodnému právu. Škótsko totiž musí zahraničným lodiam s nórskym povolením na rybolov umožniť prístup k nórskym vodám.

Zavedenie podobných reštrikcií by Edinburgh vystavilo hrozbe odvetných opatrení. Škótski rybári totiž často lovia aj vo vodách ďalších členských štátov EÚ a osamostatnením by sa navyše v zahraničí ocitli v časti Severného mora patriacom zvyšným častiam Veľkej Británie.

"Po pravde, len veľmi malá časť úlovku ostatných členských štátov pochádza zo škótskych vôd. Navyše počas rokovaní o pristúpení k EÚ by ostatné členské štáty skôr tlačili na uľahčenie prístupu ku škótskym rybolovným oblastiam v Severnom mori, než aby pristúpili na výsady pre Škótsko," dodal Mundell.

O vysvetlenie chce Salmonda požiadať aj šéf Škótskej rybárskej federácie Bertie Armstrong. " Ide o hrozbu zvyšku Európy, alebo sa rybolov objavuje na stole ako ťah pri vyjednávaní? " Pýta sa. Aj on sa obáva o prístup škótskych rybárov do veľkých oblastí Severného a Írskeho mora, ktorý by po rozdelení krajiny pripadli zvyšku Veľkej Británie. Armstrong tiež upozornil na možné spory predovšetkým s Írskom a Španielskom.

Hrozby do Bruselu nie sú jediným diplomatickým previnením, ktorého sa škótsky premiér nedávno dopustil. Alex Salmond krátko po ruskej anexii Krymu priznal, že obdivuje "niektoré aspekty" vlády Vladimira Putina. Ruskú hlavu štátu ocenil za to, ako sa jej podarilo obnoviť hrdosť ruského národa.

Súvisiace články

Aktuálne správy