Ako upraviť svoj rozpočet: Základné finančné predsavzatia pre všetkých tridsiatnikov

, Kiplinger Foto:SITA;photl

Po dvadsiatke ste sa v rámci svojej kariéry ešte len rozhliadali a stavali základné kamene svojich finančných plánov. Ďalších desať rokov života popracujte na ich rozvoji.

1. Zamerajte sa na kariéru

Pokúste sa svoje zručnosti naplno využiť  na pracovnom trhu, nech sa vaše doterajšie snahy poriadne zhodnotia. Preskúmajte príležitosti pre uchádzačov o prácu s vašimi schopnosťami a nájdite firmu a pracovnú pozíciu, ktorá by vám mohla najlepšie sedieť. Zvážte, či by ste sa nemali ďalej vzdelávať v odbore, alebo (ak sa tak už nestalo) skúsiť život vo veľkomeste, kde je väčší výber pracovných príležitostí. Ak chystáte prudký obrat v kariére, môže sa to vyplatiť, ale nezabúdajte na to, že je to tiež veľmi riskantný krok. Počas tejto "zmeny kurzu" majte finančný plán, ktorý zaistí na prechodné obdobie stabilný rozpočet.

2. Prehodnoťte svoj rozpočet

Možno už nejaké úspory z predchádzajúcich rokov máte, avšak vaše príjmy a výdavky sa rovnako ako potreby, priania a sny pravdepodobne s prekročením tridsiatky zásadne zmenia – narastú. Rozpočet budete musieť prispôsobiť zmenám po veľkých životných udalostiach, ako sú napríklad svadba, narodenie detí alebo založenie vlastnej firmy. S rastúcim počtom cieľov bude potrebné v niektorých oblastiach obmedziť výdavky a alokovať ich inde.

3. Upravte si poistky

Váš majetok aj zodpovednosť narastajú, takže je potrebné sa lepšie poistiť. Väčší dom, auto, noví členovia rodiny, ktorí sú na vás finančne závislí, pre všetkých je nutné zabezpečiť adekvátne poistenie. Aj keby sa vaša situácia oproti dvadsiatke príliš nezmenila, je dobré čas od času poistky preverovať, aby ste sa uistili, že využívate tú najvýhodnejšiu ponuku. Ak zmeníte prácu, zistite si nové možnosti, napríklad či nemáte nárok na príspevky na poistenie od zamestnávateľa.

4. Splaťte všetky dlhy okrem hypotéky

Po dvadsiatke ste si nastavili určitý plán splácania úverov. Držte sa ho aj počas tridsiatky a nepridávajte si ďalšie finančné záväzky, aby ste v starobe zrazu nezistili, že len splácate minulosť.

5. Vytvorte si silnú rezervu pre prípad núdze

Pamätajte si, že vaším cieľom je držať v núdzovom fonde rezervy pre výdavky na tri až šesť mesiacov. Spolu s rastom príjmov a výdavkov by sa mala zvyšovať aj suma prostriedkov pritekajúcich do tohto fondu. Ak nechcete peniaze nechať len ležať na sporiacom účte bez riadneho zhodnotenia, možno stojí za zváženie konzervatívnejšia stratégia investovania na akciových trhoch.

6. Odkladajte si minimálne 15 % platu na penziu

Odborníci odporúčajú odkladať si 15 a viac percent hrubého príjmu na dôchodok. Ak vám zamestnávateľ na penzijné sporenie prispieva, máte šťastie, že nebude nutné celých 15 % vytiahnuť z vlastného vrecka. S každým zvýšením platu zvýšte aj príspevky na penziu. Rovnako tak si dávajte bokom aj nečakané jednorazové príjmy.

7. Diverzifikujte a rebalansujte investície

Po tridsiatke je ideálny čas na diverzifikáciu a podstupovanie väčších rizík s vidinou vyššieho výnosu. Stačí sa jednoducho držať investičných fondov a ETF, ktoré potrebnú diverzifikáciu ponúkajú s relatívne nízkymi nákladmi. To z nich robí základnú voľbu pre portfólio. Vzhľadom k svojmu veku investujte do akcií vďaka ich väčšiemu potenciálu dlhodobých ziskov. Do portfólia primiešajte firmy rôznych veľkostí, neobmedzujte sa len na americké alebo domáce akcie, primiešajte tituly z celého sveta. Experti odporúčajú investovať 70 % portfólia do amerických akcií, 25 % do ostatných vyspelých trhov a 5 až 10 % do mladých trhov. Tiež by ste mali pravidelne rebalansovať portfólio, aby ste sa uistili, že sa držíte pôvodne zvolenej alokácie.

8. Spíšte závet

Na smrť nechce nikto myslieť, ale skúste si na to spomenúť po nejakej divokej party, keď sa cítite pod psa a máte pocit ako keby ste mali zomrieť. To je pravý čas spísať poslednú vôľu. Bez nej si môžu váš majetok rozdeliť tí, ktorým neprislúcha. Ak sú podmienky zložitejšie, nebráňte sa asistencii právnika. Dokumenty potom pravidelne revidujte a aktualizujte podľa životných udalostí, napríklad v prípade narodenia detí.

9. Závisť vedie len k dlhom

Po tridsiatke už je pravdepodobne jasné, že vaša voľba stať sa učiteľom vám nezaistí príjmy a životný štýl, ktorý má váš brat, ktorý je firemné manažér. Závidíte mu ten veľký dom a nového bavoráka? Nesnažte sa ho napodobniť za cenu, že by ste sa museli zadlžiť až po uši. Zruinovalo by to vaše financie. Neporovnávajte sa s ostatnými, radšej si hľaďte svojich finančných cieľov, žite primerane svojim pomerom, buďte šťastní z vlastného života a želajte bratovi jeho úspech.

Súvisiace články

Aktuálne správy