Írske ministerstvo financií zlepšilo prognózu rastu HDP

Írske ministerstvo financií revidovalo prognózu rastu ekonomiky v tomto a v budúcom roku smerom nahor. Tento rok by tak írska ekonomika mala posilniť o 2,1 % a v budúcom roku o 2,7 %.

Írske ministerstvo financií revidovalo prognózu rastu ekonomiky v tomto a v budúcom roku. Aktuálny odhad počíta s tým, že ekonomika krajiny v tomto roku posilní o 2,1 %, pričom pôvodná prognóza počítala s rastom vo výške dvoch percent. V roku 2015 by írska ekonomika mala posilniť o 2,7 %, kým pôvodný odhad bol na úrovni 2,3 %.

Írska vláda však chce zotrvať pri svojom pláne zvýšiť dane a škrtať výdavky, aby znížila ešte stále vysoký rozpočtový deficit. „Írskej ekonomike sa darí dobre a predpokladáme posilnenie zotavovania. Najdôležitejšie je, že sa toto zotavenie prejaví do tvorby pracovných miest,“ povedal írsky minister financií Michael Noonan. Podľa ministerstva financií budú motorom zotavenia spotrebiteľské výdavky a investície. Rastúca zamestnanosť podľa rezortu financií podporí príjmy domácností a zlepší dôveru.

Miera nezamestnanosti v krajine sa v súčasnosti dostala na 11,8 %, kým v roku 2012 bola vo výške 15 %. Do konca roku 2014 by sa mala znížiť na 11,5 % a na konci roku 2016 by mala byť vo výške 9,7 %. V prípade, že sa Írsku podarí splniť ciele v oblasti hospodárskeho rastu, hrubý dlh krajiny by do konca tohto roka mal poklesnúť na 121 % hrubého domáceho produktu (HDP). Do roku 2018 by tento dlh mal klesnúť na 107 % HDP. Svoje maximum dosiahol v minulom roku, keď sa dostal na 124 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy