Spotrebiteľské ceny v Číne v marci rástli, výrobné klesali

Spotrebiteľské ceny v Číne v marci v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástli o 2,4 %, ceny čínskych výrobcov poklesli o 2,3 %

Spotrebiteľské ceny v Číne v marci v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka vzrástli o 2,4 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa spotrebiteľské ceny znížili o 0,5 %. Informoval o tom v piatok štatistický úrad v krajine. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali, že spotrebiteľské ceny medziročne posilnia o 2,5 % a medzimesačne klesnú o 0,5 %.

Čínsky štatistický úrad taktiež zverejnil údaje o vývoji cien výrobcov. Tieto v marci tohto roku v porovnaní s marcom 2013 poklesli o 2,3 %, pričom analytici predpokladali pokles na úrovni 2,2 %.

K rastu spotrebiteľských cien najvýraznejšie prispeli rastúce ceny čerstvých potravín. Ceny ovocia medziročne posilnili o 17,3 % a ceny zeleniny vzrástli o 12,9 %. Ceny výrobcov v marci klesali už dvadsiaty piaty mesiac po sebe. „Celkovo očakávame, že inflačné tlaky budú mierne, pričom domáci dopyt bude nevýrazný,“ povedal jeden z analytikov.

Súvisiace články

Aktuálne správy