Medzimesačne sa ceny v ČR v marci nezmenili

Medziročná marcová inflácia v krajine bola na úrovni 0,2 %.

Celková hladina spotrebiteľských cien v Českej republike sa v marci medzimesačne nezmenila. Zvýšenie cien, ktoré bolo najmä v segmente potraviny a nealkoholické nápoje a v segmente odevov a obuvi, totiž vykompenzoval pokles cien rekreácie, kultúry a dopravy. Medziročne sa spotrebiteľské ceny v krajine v marci zvýšili o 0,2 %. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Medzimesačný rast v segmente potraviny a nealkoholické nápoje spôsobilo najmä zdraženie cestovín o 3,2 %, mäsa o 0,7 %, vajíčok o 2,3 %, mlieka o 1,5 % a jogurtov o 3,8 %. V porovnaní s februárom v marci zlacnela zelenina o 3,1 %, maslo o 3,1 % a ovocie o 0,2 %. Ceny odevov sa zvýšili o 0,9 % a obuvi o 1,3 %. V segmente rekreácia a kultúra klesli ceny dovoleniek s komplexnými službami o 3,9 %. Znížili sa aj ceny pohonných hmôt, a to o 0,9 %. Ceny tovarov medzimesačne celkovo vzrástli o 0,1 % a služby celkovo o 0,1 % zlacneli.

Medziročne v marci v ČR zdraželi tabakové výrobky o 5,1 % a alkoholické nápoje o 4 %. Ceny odevov sa zvýšili o 1,5 % a obuvi o 7,9 %. Pohonné hmoty v marci medziročne zlacneli o 1,6 %. Znížili sa aj ceny elektriny o 10,5 % a zemného plynu o 9,1 %. Telefonické a telefaxové služby zlacneli o 9,3 % a mobilné telefóny o 16,8 %. Ceny tovarov medziročne celkovo vzrástli o 0,3 % a služby zdraželi o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy