Nemecký import vo februári rástol, export klesol

Sezónne upravený dovoz posilnil o 0,4 % na 77,6 mld. eur. Nemecký export klesol viac ako očakávaných 0,5 %, a to o 1,3 %.

Nemecký dovoz sa vo februári vyšplhal na najvyššiu úroveň od čias zjednotenia Nemecka, zatiaľ čo vývoz krajiny klesol. Je to znamenie, že domáci dopyt v najväčšej európskej ekonomike naberá na rýchlosti. Podľa federálneho štatistického úradu, sezónne upravený import vo februári rástol o 0,4 % na 77,6 mld. eur. Prieskum agentúry Reuters však prognózoval rast menší ako 0,1 %. Nemecký export klesol viac ako očakávaných 0,5 %, a to o 1,3 %.

Ekonóm Berenberg Bank Christian Schulz uviedol, že dôvodom rastu importu je skutočnosť, že nemeckí spotrebitelia viac spotrebovávajú a firmy viac investujú. Neupravený vývoz do krajín eurozóny vzrástol vo februári v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka o 3,7 %, zatiaľ čo vývoz EÚ do krajín mimo eurozóny rástol až o 12,4 %.

Podľa štatistického úradu zaznamenalo Nemecko vysoký prebytok bežného účtu, ktorý klesol vo februári na 13,9 mld. eur z 15,2 mld. eur v predchádzajúcom mesiaci. Sezónne očistená obchodná bilancia krajiny sa znížila na 15,7 mld. eur z januárových 17,3 mld. eur.

Zahraničný obchod je už tradične motorom nemeckej ekonomiky. Kritici, vrátane predstaviteľov USA uviedli, že Nemecko sa až príliš spolieha na export, malo by však viac podporovať domáci dopyt. Ten by pomohol krajinám v eurozóne, ktoré majú problémy.

Súvisiace články

Aktuálne správy