Lisabon nechce uponáhľať rozhodnutie o preventívnom úvere

Vysoký predstaviteľ vládnych Sociálnych demokratov Marco Costa vyhlásil, že Portugalsko sa s rozhodnutím o preventívnom úvere nemusí ponáhľať. Krajina má totiž hotovostné rezervy vo výške 16 mld. eur.

Portugalská vláda sa nemusí ponáhľať s rozhodnutím, či požiada o preventívny úver. Krajina má totiž hotovostné rezervy vo výške 16 mld. eur a tie poskytnú Lisabonu čas. Vyhlásil to vysoký predstaviteľ vládnych Sociálnych demokratov Marco Costa. Ten sa stretol s premiérom Pedrom Passosom Coelhom, aby s ním rokoval o spôsobe, akým Portugalsko ukončí svoj záchranný úverový program, ktorý sa skončí 17. mája.

„Vláda sa nechce ponáhľať so žiadnym okamžitým rozhodnutím,“ povedal Costa. „Vláda má čas a chce ho využiť, aby nazbierala tak veľa údajov, ako je len možné, prijala informované rozhodnutie a zaručila najlepšiu ochranu národných záujmov,“ doplnil. V apríli 2011, keď Portugalsko žiadalo o záchranný úver, mala krajina podľa Costu hotovostné rezervy vo výške len 800 mil. eur. Viacero európskych predstaviteľov by podľa vlastných slov uprednostnilo možnosť, aby si Portugalsko preventívny úver zobralo. Tento úver by slúžil ako záchranná sieť.

Súvisiace články

Aktuálne správy