Austrália stráca svoj ​​nádych Británie predthatcherovskej éry

, Saxo Bank

Austrálska centrálna banka (RB) nebude napriek očakávaniam zvyšovať sadzby. Menovému páru AUDUSD sa nepodarí dosiahnuť paritu. Austrálska ekonomika tento rok porastie tempom 2,25 percenta.

Nechať novinárov, aby vyjadrili vaše postoje, je vždy riziko. Avšak Philip Baker z austrálskeho Financial Review podľa mňa vo svojom príspevku odviedol dobrú prácu.

Austrália sa opäť ocitla vo fáze popierania. Avšak kde sú tie svetlé chvíľky, keď sa krajina snažila zavádzať nové reformy, znižovať výmenné relácie, efektívne vyjednávať s odbormi a udať ekonomike ten správny smer? Teraz to vyzerá, že rastúci trh s bývaním je ťahaný dopredu pomerne nebezpečným systémovým rizikom, kedy penzijné fondy skupujú investičné nehnuteľnosti.

Rád by som pritom zdôraznil, že mám Austráliu naozaj rád. A každoročné cesty do tejto oblasti patria k mojim obľúbeným. Austrálčania sú totiž otvorení, očarujúci a extrémne pohostinní.

Nová vláda Tonyho Abbota dokonca počíta s nejakými prebytkami a dokázala sa tiež pustiť do boja s odbormi. Práve teraz je si však austrálsky kapitálový trh istý, že tamojšia centrálna banka (Reserve Bank of Australia – RBA) pri najbližšej príležitosti zdvihne sadzby (1. apríla to pritom neurobila). A tiež že menový pár AUDUSD dosiahne svoju paritu a svetová ekonomika už je teraz na ceste k oživeniu… Lenže podobne ako v Európe (a EURUSD na 1,4000), ak by sa AUDUSD náhodou vyšplhal na 1,000, potom by k oživeniu ani rastu sadzieb vôbec nedošlo. Austrália by potom bola blízko svojej prvej recesie za niekoľko posledných desaťročí.

Austrália je teraz podľa mňa v podobnej situácii, ako na prelome rokov 2007/2008, kedy nikto nechcel investovať do ničoho iného než akcií. Hoci mám akcie rád, súčasná riziková prémia predstavuje plus 5 až 10 percent v prípade ich rastu oproti mínus 25 až 30 percentám v prípade poklesu… Vždy však môžeme dúfať v tie najlepšie výsledky.

Ako to vidím ja:

• RBA sadzby zvyšovať nebude – pokles sadzieb sa zastaví na 1,75 / 2,00;

• Menový pár AUD sa síce pozrie na hladinu 0,95 alebo 0,96, potom ale zamieri k 0,8000;

• Austrálska ekonomika tento rok vzrastie maximálne o 2,25 percenta.

Autor: Steen Jakobsen, hlavný ekonóm Saxo Bank

Súvisiace články

Aktuálne správy