Miera nezamestnanosti v ČR v marci mierne klesla

Situácia na českom trhu práce sa v marci opäť zlepšila a miera nezamestnanosti v krajine klesla, a to už druhý mesiac po sebe a o niečo viac, ako ekonómovia očakávali. Dôvodmi sú sezónne práce aj oživenie priemyslu a exportu. Informujú o tom agentúra RTTNews a český internetový portál Patria.cz.
Z najnovších údajov českého ministerstva práce vyplýva, že miera nezamestnanosti v krajine sa v marci 2014 znížila na 8,3 % z februárových 8,6 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že marcová nezamestnanosť klesne na 8,4 %. V medziročnom porovnaní však bola miera nezamestnanosti minulý mesiac vyššia ako v marci 2013, keď dosiahla 8 %.
České úrady evidovali na konci marca tohto roka 608.315 uchádzačov o prácu, čo je o 17.075 menej ako na konci februára.
Veľká časť tohto zlepšenia na trhu práce ide na vrub sezónnych vplyvov. So začínajúcou jarou totiž pribúdajú pracovné miesta sezónneho charakteru. Tento rok vplyv sezónnych faktorov urýchlila nezvyčajne teplá zima. V januári bola napríklad priemerná teplota o 3,3 stupňa vyššia, ako je dlhodobý normál, a vo februári bola o 3,2 stupňa vyššia.
Zároveň sa na českom trhu práce začína prejavovať pozitívny vplyv oživenia ekonomiky. Firmy prijímajú viac zamestnancov. Tento rok v marci našlo prácu 49.142 osôb, zatiaľ čo vlani v rovnakom mesiaci to bolo len 24.726 osôb. Na výraznejšie zlepšenie nezamestnanosti to ale nestačí, je potrebné, aby vznikli ďalšie pracovné miesta. A to je stále problém. Ku koncu marca bolo v Česku len 40.808 voľných miest, zhruba rovnako ako vlani a predvlani. Na jedno voľné miesto teraz pripadá 14,9 uchádzača o prácu.
V priebehu tohto roka by sa mala situácia na trhu práce ďalej zlepšovať a miera nezamestnanosti sa o pár desatín percenta znížiť. Výraznejšie zlepšenie by mal priniesť až budúci rok.

Súvisiace články

Aktuálne správy