Dodržiavanie fiškálnych pravidiel je dôležité, inak nebudú dôveryhodné

Dôveryhodnosť fiškálnych pravidiel eurozóny je v stávke, obáva sa šéf nemeckej centrálnej banky Jens Weidmann. Francúzsky návrh na zmiernenie pravidiel považuje za „test“ týchto pravidiel. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Je veľmi dôležité, aby sme trvali na týchto pravidlách, pretože v stávke je ich dôveryhodnosť,“ uviedol v pondelok (7. 4.) večer Jens Weidmann v rozhovore pre holandskú štátnu televíziu. „Menová únia potrebuje, aby sa členské štáty snažili o stabilitu. Súčasťou toho je zdravý rozpočet rovnako ako dodržiavanie dohôd,“ dodal Weidmann, ktorý je tiež členom Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB).
Nový francúzsky minister financií Michel Sapin minulý týždeň uviedol, že Paríž sa bude snažiť o predĺženie termínu, dokedy má stlačiť rozpočtový schodok pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). „Francúzsko je skúšobným príkladom týchto nových pravidiel,“ uviedol Weidmann. Zopakoval tak názor ďalších európskych predstaviteľov, vrátane komisára EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Olliho Rehna, ktorý minulý týždeň povedal, že neexistuje dôvod na to, aby Francúzsko dostalo na konsolidáciu rozpočtu viac času.
Sapin sa v pondelok v Berlíne stretol so svojím nemeckým náprotivkom Wolfgangom Schäublem. Francúzsky minister financií uviedol, že Francúzsko bude znižovať deficit verejných financií prostredníctvom rastu a úsporami.

Súvisiace články

Aktuálne správy