Česi idú vyrábať pištole na Slovensko, už presúvajú techniku

, E15; global24 Foto:SITA

Česká zbrojovka Uherský Brod expanduje na Slovensko. Nový závod v Kremnických Baniach na strednom Slovenská zamestná dve stovky ľudí vďaka sériovej výrobe pištolí CZ 75 P - 07 Duty.

Továreň vyrastie vďaka spolupráci Českej zbrojovky s investičnou skupinou Sitno holding bývalého ministra hospodárstva Ľudovíta Černáka. "Projekt bude spustený v priebehu tohto roka. Na Slovensko sa práve presúva výrobné technika," potvrdil denníku E15 finálnu fázu plánov generálny riaditeľ Českej zbrojovky Lubomír Kovařík.

Spolupráca sa zintenzívni po tom, čo uherskobrodskí zbrojári v roku 2012 skúšobne vyrobili pištoľ pre slovenskú armádu. Vtedy sa v slovenskom podniku zmontovalo prvých sto kusov zbraní CZ 75 P – 07. Práve potenciálne zákazky na Slovensku majú byť hlavným dôvodom, prečo sa Česká zbrojovka rozhodla investovať u nás. Slovenská armáda totiž plánuje v dohľadnej dobe nákup nových pištolí, podobne ako aj polícia.

Slovenský závod bude vyrábať pre svoju českú matku viac druhov pištolí. Nosným produktom ale bude obranná služobná pištoľ CZ 75 P – 07 kalibru deväť milimetrov. "Od výroby v slovenskej dcérskej spoločnosti očakávame pre materský závod zisky rádovo v miliónoch eur," hovorí šéf českej zbrojovky Kovařík.

Výhodou slovenskej továrne je relatívne malá vzdialenosť do Uherského Brodu. Z pohľadu logistiky tak bude ľahké prevážať materiál medzi materskou a dcérskou spoločnosťou. "Česká zbrojovka spolupracuje so Slovákmi na výrobe pištolí vyše roka, takže sú tam už určité výrobné skúsenosti v tomto odbore," hovorí Jiří Hynek, prezident Asociácie obranného a bezpečnostného priemyslu Českej republiky.

O fabrike v Kremnických Baniach sa hovorí už vyše dvoch rokov. Najskôr sa spomínala produkcia poľovných a športových zbraní, ale nakoniec ťažiskovým produktom zostala kompaktná pištoľ CZ 75 P-07 DUTY, ktorá vyniká originálnym dizajnom, polymérovým rámom so štandardizovanou montážnou lištou a revolučným spúšťovým mechanizmom Omega. DUTY sa okamžite po jej uvedení na trh v roku 2009 stala bestsellerom a na túto zbraň už prezbrojilo niekoľko policajných zborov vo svete.

"Na Slovensko sa vďaka tejto investícii vráti sofistikovaná zbrojárska výroba, ktorá niekedy u nás patrila medzi tradičné a veľmi úspešné odvetvia," uviedol v roku 2012 predseda predstavenstva a. s. Sitno Holding Ľudovít Černák.

Od roku 2011 sa Českej zbrojovke darí postupne zvyšovať výrobu a presadzovať sa aj na zahraničných trhoch. Tento rok sa jej napríklad podarilo rozšíriť kontrakt na dodávku pištolí pre egyptských policajtov.

Ďalším zahraničným projektom Českej zbrojovky Uherský brod je dokončenie pobočky CZ Brasil. Cieľom je rozbehnúť v meste Pomerode výrobný a montážny závod na produkciu rovnakého typu pištoľou CZ 75 P – 07 s kapacitou 90 -tisíc kusov ročne. Uherskobrodská firma financuje projekt v Latinskej Amerike spoločne so svojím brazílskym partnerom, ktorý má 51 percent akcií. Aj brazílska pobočka má podobne ako tá slovenská zamestnať dve stovky ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy