Čína chce energiu z vody, testuje podmorské elektrárne

, patria Foto:emec

Svetové hospodárstvo potrebuje pre svoj ​​ďalší rast energiu. Najväčšia, doteraz málo využívaná zásobáreň, sa nachádza v oceánoch. Pomocou ponorných turbín poháňaných morskými prúdmi je možné vyrábať elektrickú energiu v obrovských množstvách. Čína stojí na počiatku prvých pokusov ako masovo využiť morskú energiu.

Spoločne s Čínou sú do projektu využitia morských prúdov zapojili aj západoeurópske spoločnosti. Nemecky Siemens predpovedá, že výroba elektrickej energie s využitím morských prúdov a prílivových vĺn by v budúcnosti mohla pokryť spotrebu 250 miliónov domácností. Okrem gigantu Siemens sa podobnými technológiami zaoberá aj francúzsky Alstom.

Čína však má, na rozdiel od iných krajín, ideálne podmienky pre využívanie energie z oceánu. Viac ako 17 700 km čínskeho pobrežia predstavuje obrovský potenciál pre využitie morských technológií. Zahraničné firmy sú si tejto "komparatívnej výhody" dobre vedomé a zakladajú spoločné podniky s čínskymi protistranami a rastú aj investície do podmorských technológií súvisiacich s výrobou elektriny. Od roku 2010 už Čína investovala vyše miliardu juanov (cca 160 mil. USD) do vývoja technológií na získavanie energie z morských prúdov. Európske súkromné ​​investície do tejto oblasti dosiahli od roku 2007 výšky približne 825 mil. USD.

Rozvoj vo využití vodnej energie by mohol mať vplyv aj na konvenčnú energetickú politiku a rozloženie síl vo svete. Revolúcia v ťažbe bridlicového plynu v USA úplne prekreslila energetickú mapu Spojených štátov. USA teraz majú dostatok energie, ktorú môžu navyše vyvážať. O americké dodávky skvapalneného plynu má záujem predovšetkým Európa, ktorá po udalostiach na Kryme obmedzuje svoju závislosť na ruských exportoch ropy a zemného plynu.

Energeticky náročná priemyselná produkcia Číny predstavuje pre tamojších tvorcov hospodárskej politiky výzvu na zabezpečenie dostatočného množstva energie potrebnej na chod najľudnatejšej krajiny sveta. Produkcia elektriny pomocou ponorných turbín môže pre Čínu znamenať podobnú revolúciu ako ťažba bridlicového plynu pre USA.

Podmorské turbíny, ktoré vyrábajú elektrickú energiu vďaka morským prúdom, nie sú žiadnou technickou novinkou. Už pred štyrmi rokmi mali v americkom štáte Maine  „najväčšie oceánsko-energetické zariadenie, ktoré kedy bolo inštalované vo vodách USA.“ Inštalovaný výkon však postačoval „len“ na celoročné zásobovanie elektrickou energiou 75 domácností. Podľa expertov ale  Golfský prúd môže v súčasnosti poskytnúť 4 – 10 GW výkonu, teda rovnaké množstvo energie, aké sa vyprodukuje v 4 – 10 jadrových elektrárňach. Ak by sa oceánskym energetickým technológiám podarilo využiť len 1 tisícinu energie Golfského prúdu, mohla by zásobovať elektrinou 7 miliónov domácností a firiem v štáte Florida.

Podmorské elektrárne sa vyvíjajú po celom svete. Energiu morských prúdov sa snažia využívať aj v škótskom Orkney, kde do projektu podmorskej elektrárne investovali  2 mil. britských libier z verejných zdrojov. Na celý projekt dohliadala spoločnosť Scottish Power Renewables, ktorá po úspešnom teste vydala správu, že turbíny sú v úplnom poriadku a napájajú domy a obchody na ostrove Eday. Inštalácia a úspešné spustenie celej podmorské farmy dalo dôveru realizácii rozsiahlejších projektov. Použitá prílivová turbína HS1000 bola vyvinutá spoločnosťou ANDRITZ HYDRO Hammerfest, jej výška je 30,5 ma má výkon 1 MW. Môže tak poháňať ročnú spotrebu elektriny 500 domov.

Elektráreň SeaGen britskej spoločnosti Marine Current Turbines Ltd, je v súčasnej dobe jednou z mála komerčne prevádzkovaných elektrární na svete využívajúcich energiu morského prílivu. Dve 600kW morské turbíny s priemerom 16 m sú umiestnené v severoírskej úžine pri zátoke Strangford Lough 3 metre pod hladinou mora. Bez ohľadu na počasie dodávajú do rozvodnej siete elektrinu až 20 hodín denne, a zásobujú tak cca 1500 domácností.

Podobne ako veterné farmy, aj takéto prílivové elektrárne sa združujú do väčších skupín. V marci 2013 vydala vláda Walesu povolenie na inštaláciu piatich ďalších prílivových turbín pri severozápadnom pobreží Walesu. Táto elektráreň by v roku 2015, kedy by nové turbíny mali byť uvedené do prevádzky, mala zásobovať elektrinou z mora cca 10 000 domácností. Väčšinovým vlastníkom spoločnosti Marine Current Turbines Ltd. je skupina Siemens. Podobne ako v prípade Alstom, ktorý na začiatku tohto roka prevzal britskú spoločnosť TGL, aj Siemens expanduje na trhu morské energetiky cez akvizície technologicky orientovaných firiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy