Očakávané vyššie zásoby ropy v USA a vývoj v Líbyi stlačili cenu WTI k 99 USD

Cena ropy WTI klesla dnes k hranici 99 USD za barel (159 litrov) a prehĺbila tak utorkový prepad. Dôvodmi sú vyčkávanie trhov na údaje amerického ministerstva energetiky o stave ropných zásob v USA za minulý týždeň, ako aj predpoklad opätovného otvorenia exportných terminálov v Líbyi. Informovala o tom agentúra AP.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v máji poklesla v popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 66 centov na 99,08 USD (71,82 eura) za barel. V utorok (1. 4.) klesla cena WTI k záveru obchodovania až o 1,84 USD. Dôvodom boli práve očakávania trhov, že americké ropné rezervy v priebehu minulého týždňa vzrástli.
Ešte výraznejšie sa dnes znížila cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne. Tá poklesla až o 1,34 USD na 104,28 USD za barel.
Ministerstvo energetiky USA by malo informácie o ropných zásobách zverejniť dnes podvečer. Očakáva sa, že zásoby ropy za minulý týždeň končiaci sa 28. marcom vzrástli o 1,8 milióna barelov. Trhy okrem toho dúfajú v opätovné otvorenie ropných exportných terminálov v Líbyi, ktoré patrili k jedným z významných zásobovateľov európskych rafinérií touto komoditou. Podľa posledných informácií sa povstalci, ktorí prístavy na východe Líbye kontrolujú, dohodli s vládou na zastavení blokády s tým, že do niekoľkých dní by malo dôjsť k obnoveniu vývozu ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy