Rokovania Grécka a veriteľov o zmiernení dlhu by sa mohli začať v máji

Dlho očakávané rokovania Grécka s medzinárodnými veriteľmi o tom, ako dostať grécky dlh na udržateľnú úroveň, by sa mohli začať na budúci mesiac. Predpokladá sa, že trvať budú minimálne do jesene, prípadne aj dlhšie. Uviedol to dnes nemenovaný zdroj z gréckej vlády. Informovala o tom agentúra AP.
Zdroj poskytol spomínané informácie deň po schôdzke ministrov financií eurozóny v Aténach, no neželal si byť menovaný, nakoľko obe strany stále čakajú na oficiálne zverejnenie údajov o gréckom rozpočtovom deficite za rok 2013. Tie by mali byť známe koncom apríla.
Niektorí ekonómovia uviedli, že Grécko by okrem iných krokov mohlo napríklad získať viac času na splatenie poskytnutých záchranných úverov, prípadne by sa mu jeho situácia mohla zmierniť znížením úrokových sadzieb.
Grécky minister financií Jannis Sturnaras v utorok (1. 4.) oznámil, že Grécko sa v 1. polroku tohto roka plánuje vrátiť na dlhopisové trhy. Ministri financií eurozóny mu zároveň schválili uvoľnenie ďalšej tranže úveru v celkovej hodnote 8,3 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy