UBS: Obchodnú vojnu s Ruskom by západ jasne vyhral

, FTAlphaville Foto:SITA

Ekonomické trenice medzi západom a Ruskom, ktoré spustila kríza na Kryme, naberajú na intenzite. Ak sa situácia ešte viac zhorší, mal by mať navrch západ. Pre Rusko sú exporty energií kľúčové, ich eliminácia by v priebehu pár dní v podstate zničila celú ekonomiku.

Ruskom vysnívaná energetická dominancia nad západom je oveľa menšia než západná energetická dominancia nad Ruskom. Ak by Rusko spôsobilo eskaláciu konfliktu na Ukrajine, západné vlády by mu mali dať jasne najavo nasledovné. Ak by EÚ prestala odoberať energie z Ruska, Rusko by sa pravdepodobne prepadlo do recesie rovnako ako v roku 2009. Ruské exporty energie tvoria iba 30 % spotreby ropy a plynu Európskej únie. Pre Rusko ale tieto exporty znamenajú asi 63 % jeho celkového vývozu. Ich eliminácia by predstavovala prepad ruskej ekonomiky približne o 11 %, čo znamená, že táto ekonomika by bola v priebehu pár dní v podstate zničená.

Ruské exporty ropy a plynu predstavovali v roku 2012 asi trojnásobok ruského prebytku bežného účtu a uvedený prepad exportov by tak mal obrovský negatívny dopad na ruské financie. Dane z ruských energetických exportov potom tvoria asi 50 % federálneho rozpočtu. Krajina má síce 500 miliárd dolárov rezerv, ale aj tak by sa rubeľ dostal pod veľký tlak. Rusko by navyše nemalo také prostriedky na boj s krízou, ako tomu bolo počas finančnej krízy. Ruské firmy by sa ocitli pod veľkým tlakom. Energetické firmy predstavujú 57 % kapitalizácie akciového trhu, trpeli by ti najbohatší hráči ruskej ekonomiky. To by podkopalo kľúčový zdroj podpory ruskej vlády.

EÚ by obchodnú vojnu s Ruskom jasne vyhrala. Je jeho najväčším obchodným partnerom. Pre EÚ je Rusko tretím najväčším partnerom. Exporty do Ruska predstavujú 7,3 % celkového vývozu, importy 12 % celkového dovozu. Na USA potom má Rusko ešte menší vplyv. Rusko by mohlo prikročiť k jednému špecifickému kroku, mohlo by prestať nakupovať eurá, doláre a dlhopisy západných ekonomík. Západ by ale mal byť schopný sa s tým vyrovnať a Čína, ktorá by Rusku mohla v tomto konflikte pomôcť, sa drží stranou. Navyše by nemohla predať veľký objem amerických vládnych dlhopisov bez toho, aby nepoškodila sama seba.

Guenther Oettinger, Európsky komisár pre energiu
EÚ má niekoľko strednodobých alternatív. Ak sú Spojené štáty jej skutočným spojencom, obmedzili by reštrikcie na vývoz energií a EÚ by mala prístup k novým zdrojom. Podobne by mohla pomôcť aj Kanada. Škody spôsobené nedostatkom energií by boli značné, čiastočne by boli vyvolané infláciou. Na druhú stranu sú ale teraz inflačné tlaky v Európe nízko a ekonomika EÚ na tom už nie je tak zle ako v minulom roku. Západ má k dispozícii aj širšie spektrum obchodných sankcií.

Celkovo je teda jasné, že v ekonomickej oblasti drží v tomto spore väčšinu dobrých kariet EÚ a USA. Rusko je najsilnejšie v geopolitickej oblasti. To sa nakoniec spolu s veľkou krátkodobou závislosťou na ruských energiách môže stať rozhodujúcim faktorom, ktorý určí kroky západu. Rusko by ale nepostupovalo múdro, keby podceňovalo ekonomické možnosti Európy a USA a naopak preceňovali vlastné schopnosti.

Autormi sú Jorge Mariscal a Alejo Czerwonka z UBS Wealth Management.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy