Rozpočtový deficit v Portugalsku prekonal stanovené ciele

Rozpočtový deficit Portugalska v minulom roku poklesol na 4,9 % hrubého domáceho produktu, pričom medzinárodní veritelia stanovili rozpočtový cieľ v oblasti deficitu na 5,5 % HDP

Rozpočtový deficit Portugalska v minulom roku poklesol na 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP). Informoval o tom štatistický úrad v krajine. Tento výsledok je priaznivejší než cieľ, ktorý medzinárodní veritelia Portugalska stanovili na úrovni 5,5 % HDP. Podľa prognóz štatistického úradu sa tohtoročný deficit v krajine zníži na 4 %. Práve to je cieľová úroveň, ktorú si na tento rok stanovila portugalská vláda. V roku 2012 sa portugalský rozpočet ocitol v deficite na úrovni 6,4 %. Dlh Portugalska by sa mal v tomto roku dostať na 126,8 % HDP, pričom v roku 2013 bol vo výške 129 % HDP.

Priaznivý vývoj v portugalskej ekonomike sa odráža aj na hospodárskom raste. Portugalská ekonomika v poslednom kvartáli vlaňajška v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom posilnila o 0,6 %. Vyplýva to z druhého odhadu, ktorý zverejnil v marci štatistický úrad krajiny. Medziročne sa ekonomika zväčšila o 1,4 %. Motorom zotavenia v krajine, ktorá sa pripravuje na vystúpenie z medzinárodného programu finančnej pomoci, bol export a spotrebiteľský dopyt.

Súvisiace články

Aktuálne správy