Tento poznáte? Obľúbený vtip Maria Draghiho

, businessinsider Foto:SITA;photl

Kto povedal, že centrálni bankári nemajú zmysel pre humor? Počas nedávnej večeri vo Frankfurte nad Mohanom Mario Draghi rozprával davu svoj ​​obľúbený vtip.

Pacient potrebuje transplantáciu srdca.
"Môžem vám dať srdce päťročného chlapca," hovorí mu lekár.
"Príliš mladý. Čo tak štyridsať rokov starého investičného bankára?"
"Tí nemajú srdce. Ale je tu jedno od sedemdesiatpäťročného centrálneho bankára"
"Beriem,"
"Ale prečo?"
"Nebolo nikdy použité!"

Vtip vyjadruje jednoduchý, ale dôležitý odkaz. Rozhodnutie ECB je za zložitých okolností často racionálne, rozvážne, ale bez emócií. Za 15 rokov svojej existencie ako ochranca eura pod vedením Maria Draghiho a jeho predchodcov, ktorými boli  Jean – Claude Trichet a Wim Duisenberg, musela urobiť veľa ťažkých rozhodnutí v náročných podmienkach. Niektoré z týchto rozhodnutí bolo sporné, aj keď toto sa dá vyhlásiť len s odstupom času, ako napríklad zníženie sadzieb v apríli 1999 alebo zvyšovanie sadzieb v júli 2008 a v apríli a júli 2011. Väčšina ostatných rozhodnutí ECB boli tak akurát, alebo dokonca veľmi úspešné. Stačí si spomenúť na dnes už slávne oznámenia Mario Draghiho v júli 2012 "urobiť všetko, čo by ochránilo euro“.

Teraz je ECB pred ďalším veľkým rozhodnutím. Aktuálne údaje sú veľmi slabé, na Draghiho rastie tlak, aby znížil úrokové sadzby, alebo aby urobil ďalšie opatrenia na zvýšenie inflácie. Urobí to? Do štvrtka musíme počkať. Do vtedy o tom môžeme len diskutovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy