Texas: Americký hospodársky zázrak príjmy nezdaňuje

, ČT24 Foto:SITA

Americký Texas vyšiel podľa posledných štatistík z nedávnej recesie silnejšie ako pred tým. Teda na rozdiel od väčšiny Ameriky. Zatiaľ čo ostatné štáty sa z prepadu ešte len zotavujú, Texas má pracovných miest dokonca viac ako pred šiestimi rokmi a hovorí sa o ňom ako o hospodárskom zázraku.

"V texaskom poľnohospodárstve je obchod s dobytkom stále číslo jeden, čo sa týka dolárov, ktoré z toho plynú do hospodárstva," hovorí k sile tamojšej ekonomiky majiteľ dobytkovej burzy Ted Uptmore.

Texas už dlho prospieva aj vďaka ťažbe ropy a zemného plynu. A k nim sa teraz pridávajú aj moderné technológie. Štát totiž dokázal pritiahnuť tie najväčšie firmy, napríklad gigant Apple čerstvo otvoril areál v Austine. A neďaleko sa potom nachádza stredná škola Manor New Tech , dôkaz masívnych investícií do vzdelania. Za pár rokov existencie si urobila meno aj za hranicami Texasu. Do technologických podnikov potom bude dodávať elitných absolventov. Iné školy v Amerike ju kopírujú, rovnako ako by iné americké štáty chceli okukať miestny hospodársky zázrak. Vo všetkých ekonomických číslach dosahuje Texas lepšie výsledky ako zvyšok krajiny.

Recept na úspech Texasu, ktorý dali dokopy v Austine, pritom tkvie v nízkokalorickom krmive. Regulácia všetkého, minimálna zväzovanie rúk podnikateľov, všeobecne nízke dane a absolútne žiadna daň z príjmov.

Niektorí štátu vyčítajú, že sa naháňa za dolármi na úkor životného prostredia a že nerešpektuje federálne predpisy. Hviezda, ktorú má Texas v znaku, síce nebude žiariť večne, ale práve teraz má energiu na rozdávanie.

Súvisiace články

Aktuálne správy