Inflácia v eurozóne v marci klesla, a to viac, ako sa čakalo

Medziročná miera inflácie v eurozóne tento mesiac klesla, a to viac, ako ekonómovia očakávali. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý dnes na svojej internetovej stránke zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat a z ktorého cituje agentúra RTTNews.
Podľa Eurostatu sa medziročná miera inflácie v krajinách, ktoré platia eurom, v marci znížila na 0,5 % z februárových 0,7 %. Prepadla sa tak hlbšie pod inflačný cieľ Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá garantuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod 2 %. Medziročná miera inflácie v eurozóne sa pohybuje pod touto cieľovou hranicou už 14 mesiacov v rade.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters pritom očakávali, že tempo rastu spotrebiteľských cien v eurozóne sa v marci spomalí na 0,6 %.
Dôvodom zníženia inflácie v tomto mesiaci bol pokračujúci pokles cien energií, medziročne o 2,1 % (po februárovom znížení o 2,3 %).
Spomedzi ďalších hlavných zložiek spotrebiteľského koša v marci v medziročnom porovnaní najviac zdraželi služby, o 1,1 % po februárovom raste o 1,3 %, a tiež potraviny, alkohol a tabakové výrobky, a to o 1 % po 1,5-% zvýšení v predchádzajúcom mesiaci. Celkovo ceny priemyselných výrobkov v eurozóne bez energií tento mesiac stúpli o 0,3 %, čo je menej ako vo februári, keď sa zvýšili o 0,4 %.
Jadrová inflácia, teda miera inflácie po vylúčení nestálych cien energií, potravín, alkoholu a tabakových výrobkov, tento mesiac klesla na 0,8 % z februárového 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy