Banky očakávajú tento rok rast HDP o 2,2 %

Analytici komerčných bánk ponechávajú v platnosti aj svoje očakávania týkajúce sa vývoja spotrebiteľských cien. Tie by mali podľa nich v tomto roku rásť o 1,5 %.

Slovenská ekonomika podľa analytikov komerčných bánk v tomto roku porastie o 2,2 %. Vyplýva to z marcového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska medzi bankovými analytikmi. Svoje očakávania vývoja reálnej ekonomiky pre tento rok tak oproti februáru nezmenili. V samotnom prvom štvrťroku tohto roka by malo podľa nich hospodárstvo medziročne stúpnuť o 1,6 %. Pre rok 2015 banky počítajú so zrýchlením rastu hrubého domáceho produktu na 3 %.

Bankoví analytici však ponechávajú relatívne vysoko aj odhady rastu spotrebiteľských cien. Kým centrálna banka v utorok avizovala, že tento rok očakáva rast cien iba na úrovni 0,2 % a dokonca pripúšťa 20 až 25-percentné riziko deflácie, komerčné banky stále predpovedajú pre tento rok harmonizovanú infláciu, rovnako ako aj infláciu meranú národným indexom, na úrovni 1,5 %. V samotnom marci by mali ceny na medziročnej báze stagnovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy