Ukrajinská kríza prispela k poklesu výdavkov Rusov v Británii takmer o pätinu

Britské hotely a obchody zaznamenali vo februári pokles príjmov od ruských turistov takmer o pätinu, keď v dôsledku ukrajinskej krízy a ekonomickej neistoty Rusi obmedzili cesty do tejto krajiny. Informoval o tom server BBC, ktorý zverejnil výsledky prieskumu finančnej spoločnosti Global Blue.
Podľa nich kríza na Ukrajine a zvýšené napätie medzi Ruskom a Západom, ako aj pokračujúce problémy ruskej ekonomiky zredukovali záujem Rusov o cesty do zahraničia. To sa odrazilo aj na príjmoch britských hotelov a obchodov, keďže Rusi patria do prvej päťky, čo sa týka výdavkov zahraničných turistov v Británii.
Spoločnosť Global Blue, špecialista v rámci medzinárodného nakupovania, uviedla, že príjmy britských obchodov a hotelov zo strany ruských návštevníkov poklesli vo februári 2014 v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka o 17 %. V dôsledku toho kleslo Rusko z tretieho miesta v rebríčku najviac míňajúcich turistov v Británii o jednu priečku. Na tretiu pozíciu sa dostali Nigérijčania.
Skupina Global Blue varuje, že ak tento pokles bude pokračovať, odrazí sa to dosť nepriaznivo na niektorých obchodoch a hoteloch. Ide najmä o tie luxusnejšie, ktoré zvyknú Rusi uprednostňovať.
Británia je však stále pre Rusov do veľkej miery lukratívnou krajinou a do februárového prudkého poklesu sa ich výdavky postupne zvyšovali. Napríklad za celý rok 2013 vzrástli výdavky ruských turistov v Británii oproti roku 2012 o 16 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy