Nórsky ropný fond dosiahol v roku 2013 druhú najvyššiu návratnosť investícií

Rastúce ceny akcií vo svete dopomohli nórskemu štátnemu dôchodkovému fondu v roku 2013 k druhej najvyššej ročnej návratnosti investícií vo svojej histórii. Oznámila to dnes nórska centrálna banka. Informovala o tom agentúra DPA.
Podľa oznámenia Národnej banky Nórska návratnosť investícií štátneho fondu dosiahla v minulom roku 15,9 %, čo predstavuje zhruba 692 miliárd nórskych korún (83,63 miliardy eur). Pre porovnanie, v roku 2012 dosiahla návratnosť 13,4 %, čo znamená 447 miliárd NOK. Najvyššiu návratnosť zaznamenal fond v roku 2009. Je známy aj ako ropný fond, ktorý je určený na to, aby zisky z ropy a plynu slúžili aj ďalším generáciám. Vtedy návratnosť investícií dosiahla takmer 26 %. Fond vznikol v roku 1996.
„Napriek viacerým zdrojom neistoty vo svetovej ekonomike akciové trhy zaznamenali v roku 2013 výrazný rast,“ povedal Yngve Slyngstad z nórskej centrálnej banky.
Celková trhová hodnota fondu dosiahla ku koncu minulého roka vyše 5 biliónov NOK. Fond mal v tomto období podiely v približne 8200 spoločnostiach. Najviac investícií, až 61,7 %, smerovalo do akcií, a to najmä v Európe a v Severnej Amerike. Okrem toho fond investoval aj do dlhopisov a nehnuteľností.

Súvisiace články

Aktuálne správy