Americký HDP v štvrtom kvartáli vzrástol o 2,4 %

Predošlý odhad naznačoval, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za október až december posilnil o 3,2 %.

Americká vláda zredukovala svoj odhad rastu ekonomiky v štvrtom kvartáli, keďže sa ukázalo, že spotrebiteľské výdavky a export za október až december boli menej silné, ako sa pôvodne myslelo. Ministerstvo obchodu USA v piatok uviedlo, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny v záverečnom štvrťroku vlaňajška medziročne posilnil o 2,4 %. Minulý mesiac pritom odhadovalo, že ekonomický rast v štvrtom kvartáli bol na úrovni 3,2 %. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že vláda odhad rastu HDP zredukuje na úroveň 2,5 %.

Podľa nadol revidovaného odhadu sa americké spotrebiteľské výdavky v októbri až decembri zväčšili o 2,6 %. Stále to však bolo najrýchlejšie tempo ich rastu od prvého štvrťroka 2012. Podľa predošlého odhadu sa spotrebiteľské výdavky v USA v štvrtom kvartáli zväčšili o 3,3 %. Spotrebiteľské výdavky podľa revidovaných údajov prispeli k rastu HDP 1,73 percentuálneho bodu. Pôvodne sa odhadovalo, že ich príspevok k rastu ekonomiky bol 2,26 percentuálneho bodu.

Revidované údaje o raste amerického hospodárstva boli slabšie aj v oblasti zahraničného obchodu. Oslabenie exportu v decembri totiž viedlo k väčšiemu obchodnému deficitu v štvrtom kvartáli, ako vláda pôvodne predpokladala. Príspevok zahraničného obchodu k rastu HDP bol 0,99 percentuálneho bodu. Predošlý odhad naznačoval, že zahraničný obchod k rastu ekonomiky USA v záverečnom štvrťroku minulého roka prispel 1,33 percentuálneho bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy