Miera nezamestnanosti v južných okresoch TTSK naďalej mierne klesá

Miera evidovanej nezamestnanosti dosiahla v galantskom okrese koncom januára hodnotu 6,77 %, čo predstavuje medziročný pokles o 0,22 percentuálneho bodu. Konštatovala to riaditeľka odboru služieb zamestnanosti Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) Galanta Iveta Benciová.
Ako pre TASR uviedla, študenti a poslucháči po skončení stredných a vysokých škôl majú možnosť vykonať absolventskú prax priamo u zamestnávateľa. Umožňujú im tak získať odborné zručnosti a praktické skúsenosti, ktoré zodpovedajú dosiahnutému stupňu ich vzdelania v príslušnej skupine učebných odborov alebo študijných odborov. „Majú možnosť zúčastňovať sa na rôznych poradenských aktivitách, výberových konaniach organizovaných úradom na voľné pracovné miesta. Prioritne sa venujeme skupine vysokoškolských absolventov, ktorým vyhľadávame vhodné pracovné pozície,“ ozrejmila Benciová. Poznamenala, že v najbližších dňoch sa začne s realizáciou vzdelávania a prípravy pre trh práce, kde poslucháči majú možnosť rozšíriť si svoje odborné vedomosti a zručnosti vzhľadom na dopyt a v neposlednom rade môžu požiadať o príspevok na samostatnú zárobkovú činnosť.
ÚPSVR Galanta osobitnú pozornosť venuje aj uchádzačom o zamestnanie (UoZ) starších vekových kategórii. „Snažíme sa vyhľadávať im vhodné pracovné miesta. Ľudia nad 50 rokov veku patria do skupiny znevýhodnených UoZ, majú možnosť uplatnenia sa prostredníctvom programu NPXX – Podpora zamestnávania v samospráve, resp. prostredníctvom paragrafu 50j na podporu rozvoja miestnej a regionálnej zamestnanosti,“ vysvetlila riaditeľka odboru. Dodala, že v súčasnosti prebieha vzdelávanie na získanie oprávnenia na obsluhu vysokozdvižných vozíkov. V najbližšom období úrad pripravuje vzdelávanie a prípravu pre trh práce v najviac požadovaných profesiách, ako je opatrovateľská starostlivosť v SR, výpočtová technika pre pokročilých a podvojné účtovníctvo.
Koncom januára miera nezamestnanosti klesla v dunajskostredskom okrese na 11,69 %, informovala hovorkyňa ÚPSVR Dunajská Streda Marianna Lelkesová. „Počet UoZ podľa posledných údajov v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom mierne klesol na 8123 osôb. Už 11. mesiac pokračuje trvalé znižovanie miery nezamestnanosti v našom okrese,“ konštatovala. Zdôraznila, že v medziročnom vyjadrení zaznamenali pokles o 880 uchádzačov o zamestnanie a pokles miery nezamestnanosti o 1,24 %. „Úroveň súčasného stavu 8123 nezamestnaných sme naposledy dosiahli v júli 2012,“ dodala hovorkyňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy