TMR pravdepodobne nebude akcionárom vyplácať dividendy

Problém s vyplácaním dividend spôsobila emisia dlhopisov v hodnote 180 mil. eur.

Prevádzkovateľ horských stredísk Tatry mountain resorts (TMR) pravdepodobne nebude akcionárom vyplácať dividendy za rok 2012/2013. „Emisia dlhopisov v objeme 180 miliónov eur bude mať dopad na úrokové náklady a obmedzí schopnosť TMR vyplácať dividendy v budúcnosti. Preto aj za rok 2012/13 nebude predstavenstvo TMR navrhovať výplatu dividend, ale odporučí ponechať zisk v spoločnosti ako rezervu pre budúce obdobia,“ uviedla hovorkyňa TMR Zuzana Fabiánová.

Dlhopisy v hodnote 180 mil. eur vydala spoločnosť TMR ešte vlani. Prostredníctvom emisie chcela skupina získať prostriedky na vyplatenie akcionárov spoločnosti. Znižovala totiž základné imanie a akcionárom musela vyplatiť po 26 eur na akciu. O znížení základného imania o 174,4 mil. na 46,95 mil. eur rozhodli akcionári na mimoriadnom valnom zhromaždení v auguste minulého roku. Za predposledný finančný rok 2011/2012 si akcionári rozdelili dividendy v celkovej hodnote 7,1 mil. eur. Predstavovalo to zhruba 1,06 eura na akciu, čo pri vtedajšej cene akcií predstavovalo dividendový výnos na úrovni 2,3 %.

Spoločnosť Tatry Mountain Resorts, a.s. je najväčším subjektom v oblasti cestovného ruchu na Slovensku. Firma vlastní a prevádzkuje lyžiarske strediská a hotely v oblasti Nízkych a Vysokých Tatier. Akcie TMR sú od roku 2012 obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.

Súvisiace články

Aktuálne správy