Spôsobuje technologický pokrok defláciu?

, slate Foto:SITA

Občas sa môžeme stretnúť s tým, že niekto dáva do vzťahu pokles cien počítačov a všeobecnú defláciu, teda pokles cenovej úrovne. Technologický pokrok ale nie je priamou príčinou deflácie. Tento pokrok má za dôsledok zvýšenie množstva vyrábaného tovaru, deflácia predstavuje zvyšovanie hodnoty peňazí. Rozdiel medzi oboma si môžeme najlepšie ukázať na jednoduchom príklade.

Predstavme si veľmi jednoduchú ekonomiku, kde existujú iba dva produkty. Pšenica a ryby. Farmári pestujú pšenicu, rybári chytajú v mori ryby. Ak je dobré počasie, urodí sa viac pšenice a jej cena vyjadrená počtom rýb klesá. Ak sú v mori dobré prúdy, rybári ulovia viac rýb a ich cena relatívne k pšenici klesá. Ide ale o čisto relatívne zmeny. Je tiež možné, že sa zvýši výlov rýb, ale ešte viac sa vďaka dobrému počasiu zvýši úroda pšenice. Ceny rýb potom aj cez dobrý úlovok porastú.

Teraz si v tejto ekonomike predstavme ešte jeden statok a tým budú zlaté mince. Ak teraz vzrastie úroda, cena pšenice denominovaná v zlatých minciach klesne. To isté sa stane s cenou rýb v prípade dobrých úlovkov. Kombinácia dobrého počasia a pre lov priaznivých prúdov v mori tak môže viesť k celkovej deflácii meranej na základe zlatých mincí. To znamená, že ak sa spoločnosť rybárov a farmárov rozhodne pre zlaté mince, nastane v popísanom prípade deflácia. Ide o dôsledok ich voľby.

Keby farmári a rybári miesto zlatých mincí používali iné obeživo, napríklad doláre, klesla by v prípade dobrého počasia dolárová cena pšenice. Ale iba vtedy, ak by sa centrálna banka nerozhodla, že bude tlačiť ďalšie doláre. Celková kombinácia dobrého počasia a prúdov tiež vyvolá dolárovú defláciu. Ale iba v prípade, že centrálna banka netlačí ďalšie doláre. Celý tento príklad demonštruje to, že v systéme fiat mien je deflácia len dôsledkom toho, akú politiku sleduje centrálna banka. Nemá nič do činenia s tým, či je na trhu príliš vysoká ponuka nejakého tovaru. V prípade dobrého počasia je potom rozumnou politikou tlačenie peňazí v takom množstve, že dôjde k stabilizácii cenovej úrovne. Komodita, ktorej ponuka rastie pomalšie, potom bude čeliť poklesu ceny. A naopak.

Autorom je Matthew Yglesias.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy