Eurostat odhaduje februárovú infláciu v eurozóne na 0,8 %

Zrýchlil sa medziročný rast cien služieb a priemyselných tovarov, ale spomalil sa rast cien potravín, alkoholu a tabaku a prehĺbil sa pokles cien energií.

Medziročná miera inflácie v eurozóne dosiahla vo februári úroveň 0,8 %. Vyplýva to z rýchleho odhadu, ktorý v piatok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Podľa rýchleho odhadu sa ceny v segmente potraviny, alkohol a tabakové výrobky vo februári medziročne zvýšili o 1,5 % po januárovom raste o 1,7 %. Ceny služieb vo februári podľa odhadu medziročne stúpli o 1,3 % po januárovom posilnení o 1,2 %, ceny priemyselných tovarov sa zvýšili o 0,6 % po raste o 0,2 % v predchádzajúcom mesiaci, ale ceny energií oslabili o 2,2 % po tom, ako v januári medziročne klesli o 1,2 %.
Eurostat uvádza tzv. rýchly odhad miery inflácie eurozóny na základe predbežných hodnôt indexu spotrebiteľských cien menovej únie (MUICP), pričom kombinuje historické hodnoty s čiastkovými údajmi o priebežnom vývoji cien v jednotlivých členských štátoch eurozóny.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy