Výdavky francúzskych spotrebiteľov výrazne klesli

Výdavky francúzskych spotrebiteľov v januári medzimesačne výrazne klesli. Podpísal sa pod to slabší dopyt po automobiloch a nižšia spotreba energií vyvolaná teplejším počasím. Tamojší štatistický úrad INSEE v piatok informoval, že spotrebiteľské výdavky v krajine klesli v januári v porovnaní s decembrom o 2,1 % a v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška sa znížili o 0,5 %. Išlo o najvýraznejší medzimesačný pokles od marca 2012.

Spotrebitelia v krajine, ktorú sužuje 11-percentná nezamestnanosť, obmedzili po nákupnej sezóne výdavky na tovary dlhodobej spotreby. Dopyt po autách sa v porovnaní s decembrom napríklad znížil o 7,7 %. Podpísalo sa pod to nové daňové zaťaženie pre automobily, ktoré nie sú šetrné k životnému prostrediu. Vďaka agresívnym výpredajom vzrástli napríklad výdavky na oblečenie a obuv, a to o 1,9 %. Nestačilo to však na to, aby vykompenzovali pokles v iných oblastiach.

Údaje z francúzskej ekonomiky za január tak schladili nádeje, že spotrebiteľské výdavky by mohli byť motorom rastu hrubého domáceho produktu (HDP) v prvom kvartáli tohto roka po tom, ako si v závere minulého roka zapísali dobré výsledky. Zvyšuje sa tak tlak na prezidenta Francoisa Hollanda, aby našiel nové zdroje rastu.

Súvisiace články

Aktuálne správy