Francúzske domácnosti v januári priškrtili svoje výdavky

Francúzske domácnosti priškrtili svoje výdavky, ktoré v prvom mesiaci tohto roka klesli, a to strmšie, ako ekonómovia predpovedali. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa najnovších údajov francúzskeho štatistického úradu Insee sa spotrebiteľské výdavky v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v januári prepadli o 2,1 % po revidovanom decembrovom poklese o 0,2 %. Spresnené decembrové výsledky boli pritom horšie, ako naznačoval rýchly odhad, podľa ktorého sa výdavky francúzskych domácností počas vianočnej sezóny znížili medzimesačne o 0,1 %.
Ekonómovia, ktorých oslovila agentúra RTTNews, pritom v januári počítali so znížením spotrebiteľských výdavkov v krajine o 0,6 %.
Dôvodom horších, ako očakávaných januárových výsledkov bol najmä pokles predaja áut a nižšia spotreba energií.
V medziročnom porovnaní sa výdavky francúzskych domácností v januári znížili o 0,5 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že stúpnu o 0,8 %.
Francúzska ekonomika je pritom viac závislá od domácej spotreby ako proexportne orientované Nemecko. V posledných troch mesiacoch minulého roka pritom hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska konečne vzrástol po stagnácii v predchádzajúcom štvrťroku, a to medzikvartálne o 0,3 %. Dôvodom bolo zvýšenie vládnych výdavkov aj výdavkov domácností, ktoré stúpli o 0,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy